Antena Meniu Search
x

Video Petiţie pentru reţete medicale simple, pe înţelesul tuturor. Mulţi pacienţi nu ştiu ce medicamente iau de fapt şi cum trebuie administrate

Cazul celor şapte copii din Călăraşi intoxiocaţi cu medicamente din greşeală chiar de mama lor, nu a rămas fără ecou. Într-o petiţie lansată recent, românii cer Ministerului Sănătăţii ca reţetele să fie formulate cât mai simplu şi pe înţelesul tuturor. Practic, dacă omul înţelege cum trebuie să-şi adiminstreze corect un anumit tratament, acest lucru ar putea preveni multe accidente.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 06.07.2023, 14:12

Vezi și

"Iniţiatorii petiţiei care poate fi semnată în sistemul online cer, practic, modificarea legii. Legea există în momentul de faţă şi dă dreptul pacientului la informaţie şi la a înţelege exact ce tratamente i-au fost administrate, ce proceduri medicale, dar şi ce urmează să se întâmple în cazul lui, după diagnosticarea cu o anumită boală. Mai exact, iniţiatorii şi-ar dori ca pacientul să nu plece de la medic fără să înţeleagă exact ce trebuie să facă şi, mai ales, cum trebuie să-şi administreze un tratament scris pe o reţetă", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.

Reţete de la medic, pe înţelesul tuturor

"Medicii spun, pe de altă parte, că este foarte greu să se întâmple acest lucru şi să acorde foarte mult timp pacienţilor pentru că uneori nu au mai mult de 15-20 de minute pentru a sta de vorbă cu un pacient. Şi dacă persoana respectivă nu a înţeles sau pleacă fără să ştie mare lucru despre reţetă, ori chiar fără să înţeleagă ce scrie pe ea, cei mai mulţi merg la farmacie şi acolo le este speranţa că le va fi explicat cum trebuie să ia tratamentul respectiv. Această iniţiativă a pornit după cazul copiilor din Dragalina, Călăraşi, când mama lor le-a administrat greşit tratamentul", adaugă Andreea Petrescu, reporter Observator.

Şapte fraţi din Călăraşi, cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, au fost la un pas să-şi piardă viaţa, după ce s-au intoxicat cu un antibiotic folosit pentru tratatea tuberculozei. Mama copiilor le-ar fi administrat greșit medicamentul și le-ar fi dat într-o zi doza pentru o lună. Verişorul celor mici a fost cel care i-a găsit pe şase dintre ei inconştienţi şi a sunat la 112. Mai multe ambulanţe, dar şi trei elicoptere au fost trimise la faţa locului, iar copiii au fost duşi de urgenţă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Petiţie pentru reţete medicale simple, pe înţelesul tuturor. Mulţi pacienţi nu ştiu ce medicamente iau de fapt şi cum trebuie administrate