Antena Meniu Search
x

Spitalele din toată ţara duc o lipsă acută de dezinfectanţi

Lipsa substanţelor pentru dezinfecţie se simte în spitalele din toată ţara, în contextul epidemiei de coronavirus. Furnizorii nu fac faţă tuturor cererilor, aşa că medicii trebuie să găsească alternative.

De Redactia Observator la 05.04.2020, 13:48
Vezi și

Lipsa substanţelor pentru dezinfecţie se simte în spitalele din toată ţara, în contextul epidemiei de coronavirus. Furnizorii nu fac faţă tuturor cererilor, aşa că medicii trebuie să găsească alternative. Aşa că, farmaciştii din spitale, cât şi profesorii din universităţile de farmacie au început să producă propriile soluţii dezinfectante.

Spitalele din toată ţara duc o lipsă acută de dezinfectanţi. Pe piață, soluțiile se găsesc cu greu, iar de la declanşarea epidemiei de coronavirus, preţurile oricum au explodat. În aceste condiţii, un spital din judeţul Brașov a venit cu o alternativă.

În spitalul municipal de la Săcele sunt aproape 200 de cadre medicale. Ţinând cont că suntem în stare de urgenţă, conducerea spitalului a decis că trebuie să se gospodărească singuri. Astfel că farmacia a început să producă în regim propriu dezinfectant pentru mâini.

Dezinfectanții sunt realizați după o rețetă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, iar farmaciștii săceleni susțin că oricine poate să prepare astfel de soluții pentru igienizare.

Farmacistă a spitalului din Săcele: De vreme ce erau probleme cu achiziţionarea, era o variantă la care am recurs când n-am mai găsit

În Cluj, spitalele primesc sprijin de la profesorii Facultăţii de Farmacie. Dezinfectanţii produşi în laboratoarele de aici ajung gratuit la medici.

Profesor: Se adaugă la început cantitatea de alcool, după care glicerina, apoi apa oxigenată, se completează cu apa distilată, se aduce la 5.000 ml, după care flaconul este divizat pe 500 ml sau 1l pe partea cealaltă a mesei.

Pentru ca producţia să fie cât mai eficientă, dar şi pentru a păstra distanţa socială recomandată în această perioadă, profesorii s-au împărţit în două schimburi de lucru.

Profesor: Eu mă ocup de partea de preparare, deocamdată măsor volumul de alcool necesar. Astăzi sunt aici 7 ore, iar mâine voi fi tot 7 ore

Inclusiv în Iaşi, universitarii au transformat laboratoarele în adevărate linii de producţie.

Profesorii sunt hotărâţi să continue acţiunea atâta timp cât va fi nevoie, dar totul depinde şi de stocul de materie primă pe care o vor avea la dispoziţie. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Spitalele din toată ţara duc o lipsă acută de dezinfectanţi