Antena Meniu Search
x

(P) Placenta, recoltabilă la naștere. Cum ar putea să-ți ajute familia celulele stem din acest țesut

Părinți din toată lumea, printre care și români, apelează la o procedură de ultimă generație pentru a-și proteja copiii pe tot parcursul vieții, ȋn cazul unor boli grave. Acest lucru este posibil prin recoltarea placentei ȋn momentul nașterii și stocarea sa ȋn condiții speciale. Cele mai noi cercetări medicale arată că placenta poate avea beneficii asupra sănătății umane nu doar ȋn timpul sarcinii, ci și după naștere, pe parcursul vieții. Iată ce au descoperit specialiștii.

de Redactia Observator

la 31.08.2022, 11:26

Placenta, o mină de aur?

Placenta este țesutul care se dezvoltă în perioada de sarcină și face legătura dintre mamă și făt, oferind organismului în formare, pe lângă protecție, hrană, oxigen și eliminarea proteinelor degradate. Așa cum spune Prof. Dr. Wolfram Dempke, specialist de renume mondial implicat în studiul utilizării celulelor din placenta umană, aceasta este un „organ efemer” și o „minunată sursă de celule tinere, sănătoase, care nu au intrat în contact cu toxine din mediu și care, în mod normal, nu găzduiesc nicio tulburare genetică”. Deja știm, au demonstrat-o mii de studii clinice, că știința medicală poate să se bazeze pe trei părți diferite ale placentei. Celulele stem recoltate din această „mină de aur” au un potențial enorm în regenerarea și repararea țesuturilor, au o activitate antitumorală semnificativă și pot trata tulburările genetice.

Chiar se folosesc aceste celule?

În acest moment, circa 80 de boli cu potențial letal au ca terapie standard, aprobată, transplantul cu celule stem (hematopoietice) recoltate la naștere (din sânge și țesut ombilical). În principal, e vorba de boli hematologice (leucemii, limfoame, mieloame), însă pe lista afecțiunilor tratate se găsesc astăzi unele forme de anemie, talasemia, anumite tulburări metabolice, alte cancere (sarcom Ewing, neuroblastom). În SUA, din anul 2012, numărul de transplanturi cu celule stem la copii a depășit numărul de transplanturi de măduvă; la nivel mondial, până la începutul lui 2018, s-au făcut mai mult de 35.000 de transplanturi cu celule stem recoltate la naștere. Există o veste și mai îmbucurătoare, pentru români. Ultimii trei ani au fost marcați de investiții în domeniul sănătății și la noi ȋn țară, iar în momentul de față sunt centre de stat, dar și private, ȋn care celulele recoltate la naștere sunt utilizate. Zeci de copii au primit propriile celule stem hematopoietice recoltate din sângele ombilical pentru tratarea unor afecțiuni precum paralizia cerebrală sau tulburările din spectrul autist. Ȋn aceste condiții, nu peste mult timp, turismul medical ȋn străinătate va deveni o amintire.

Placenta - utilizare pentru întreaga familie

Prof. Dr. Wolfram Dempke nu are nicio îndoială că ultimii zece ani au răspuns la întrebarea dacă placenta este doar un reziduu biologic sau aur curat. El studiază șase tipuri de celule ale placentei, toate cu capacitatea de a se diferenția în celule diferite (osoase, cartilaginoase, miocardice, nervoase, hepatice, tegumentare), cu potențial în tratarea cancerului, dar și a altor boli grave, precum bolile neurodegenerative (Alzheimer, boala Parkinson, scleroză multiplă, accidente vasculare cerebrale, autism) sau boli degenerative metabolice (diabet de tip 2, dar și tip 1), boli cronice ale inimii, infarct miocardic, fibroze pulmonare, boli inflamatorii ale plămânului, boli cronice ale ficatului, artrite. Studiile de laborator sunt deja probate de multitudinea de rezultate clinice obținute. În plus, așa cum precizează prof. Dempke, dacă ai nevoie de transplant de celule stem și nu le ai pe ale tale, recoltate la naștere, ai o  șansă la 400.000 să găsești donatorul perfect, pe când cu propriile tale celule, compatibilitatea e de 100%, iar avantajul este că celulele din placentă exprimă niveluri scăzute, sau deloc, ale markerilor de compatibilitate HLA. Acest lucru înseamnă că sunt imuno-evazive și ar putea fi utilizate atât în cazul bebelușului pentru care s-a recoltat, cât și pentru familia sa. Apoi, numărul de celulele stem din placentă este de cinci ori mai mare în comparație cu cele obținute doar din sângele și țesutul ombilical și mult mai diversificate.

Metodă unică de prevenție – „Milioane de celule stem”

Prof. Dr. Nils H. Thoennissen are peste 15 ani de experiență în tratamentul leucemiei acute, mielomului și limfomului (cu transplant de celule stem la adult). Colaborează cu Cord Blood Center în tratamente regenerative pentru boli degenerative și este convins de studiile dublate de experiența proprie că „nu întâmplător cercetarea medicală se îndreaptă de două decenii spre placentă, care conține milioane de celule stem mezenchimale (celule stomale mezenchimale), care par pluripotente”.

Din ce în ce mai multe gravide aleg recoltarea placentei

România este printre puținele țări din Europa unde este posibilă această procedură, în orice spital, indiferent că vorbim de privat sau de stat. Cea mai sigură sursă de informare despre recoltarea placentei la naștere este chiar medicul ginecolog.

 Singura bancă de celule stem care oferă opțiunea recoltării și stocării întregului țesut placentar, la naștere, alături de sângele din placentă, țesutul de cordon ombilical și sângele ombilical, pe teritoriul României, este Cord Blood Center. De la începutul anului și până în august 2022, aproximativ 1.000 de gravide din România au ales recoltarea placentei la naștere, oferind copiilor lor șanse în plus la o viață sănătoasă. Produsele biologice recoltate sunt prelucrate și stocate în condiții de criogenie, fără să își piardă proprietățile terapeutice în timp, iar posibilitățile de utilizări terapeutice sunt deja la îndemână azi, în vreme ce viitorul apropiat pregătește o gamă de tratamente mult mai vastă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » (P) Placenta, recoltabilă la naștere. Cum ar putea să-ți ajute familia celulele stem din acest țesut