Antena Meniu Search
x

Video Povestea copiilor arși într-un moment de neatenție. Vasile a decis să studieze Medicina, după un accident care i-a lăsat cicatrici pe viață

Peste 10.000 de copii ajung în fiecare an la spital cu arsuri. Mulţi dintre ei rămân cu cicatrici, uneori pentru totdeauna. Recuperarea este de durată şi, pentru asta, medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu au creat un registru al pacienţilor. Astfel, tratamentul copiilor va fi urmărit pe termen lung, iar datele pot fi accesate de medici din întreaga ţară. Campania Stop Arsuri îşi propune să înveţe elevi din 10 judeţe cum să acorde primul ajutor în cazul unei arsuri. 

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 10:18

Vezi și

O clipă de neatenţie. De atât e nevoie pentru a se întâmpla nenorocirea. Asta spun toţi părinţii care ajung cu cei mici la secţia de Arşi. După o astfel de moment nefericit, Andreea a stat internată săptămâni în şir cu fetiţa ei.

  • Tânără: Eu cât am luat biberonul din mânuţa ei şi m-am sucit puţin să mă întind să ajung la chiuvetă, ea şi-a băgat degeţelul pe sub şoldul meu şi a agăţat ceaşca de cafea şi a vărsat-o pe blat. De pe blat s-a dus pe ea, pe piept şi pe mânuţe şi a sărit şi pe faţă foarte puţin. 

Majoritatea pacienţilor arși sunt copii până în patru ani

  • Dan Mircea Enescu, profesor doctor Chirurgie plastică și reconstructivă pediatrică: Sunt chiar neputincioși, chiar nu au posibilitatea de a se proteja sunt la îndemână mediului înconjurător 100%. Trebuie să aibă grijă ceilalți de el, de fiecare lucru pentru că el nu are de unde să știe că e fierbinte, că-i amar, că-i sărat, că-i acid, că-i bază.
  • Cristina Tănasă, reporter Observator: Medicii spun că 65% dintre copiii cu arsuri internaţi au suferit leziuni după contactul cu lichide fierbinţi, iar 20% cu obiecte încinse. Cei de peste 4 ani au fost expuşi la arsuri prin flacără deschisă după ce s-au jucat cu brichete sau chibrituri.
Pe acelaşi subiect

Cifrele campaniei Stop Arsuri, derulate sub coordonarea medicilor de la Spitalul Grigore Alexandrescu, arată că 1 din 4 români îşi lasă copiii nesupravegheaţi în casă. 

Vlad regretă în fiecare clipă decizia de a se urca pe un tren pentru o fotografie

  • Vlad, pacient electrocutatPe final când a fost să plecăm, am zis hai să fac o poză când mă urc pe tren. I-am lăsat telefonul meu, m-am urcat pe tren şi de-atunci nu-mi mai amintesc, dar am atins firele de curent cu mâna. 

A scăpat ca prin minune cu viaţă şi va rămâne cu cicatrici uriaşe. Va urma o lungă perioadă de recuperare. 

Pentru Vasile, accidentul care l-a marcat s-a transformat în destin. 

  • Vasile Derevlean, pacient ars prin lichid fierbinte: Acum sunt student la Medicină, în anul V, de foarte mult timp mi-am dorit să urmez drumul ăsta. Povestea mea şi tot ce mi s-a întâmplat a înclinat mult balanţa. 

Spitalul Grigore Alexandrescu a predat registrul pacienţilor cu arsuri Ministerului Sănătăţii

 Astfel, pacienţii vor putea fi urmăriţi inclusiv de medici din alte judeţe pe parcursul recuperării. 

  • Larisa Şchiopu, pacientă arsă prin flacără: Să înveţi să te accepţi tu, pe tine. Că nu mai eşti cum ai fost, că acum arăţi aşa, că aşa trebuie să te obişnuieşti să fii mereu.

Campania include şi cursuri de prim ajutor în caz de arsuri în şcoli din 10 judeţe, unde peste 1300 de elevi vor învăţa cum să-şi ajute colegii în pericol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Sanatate » Povestea copiilor arși într-un moment de neatenție. Vasile a decis să studieze Medicina, după un accident care i-a lăsat cicatrici pe viață