Antena Meniu Search
x

Premierul Orban: ”Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă”

Coronavirusul a revenit în forţă printre noi. S-au depăşit 300 de cazuri pentru a patra zi la rând, iar pragul de 1.500 de decese tocmai a fost atins. Şi mai grav încă, spitalele să se umple, în unele nu mai e niciun loc liber. Dacă cifrele nu scad e posibil să prelungim starea de alertă, anunţă premierul României.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 20.06.2020, 23:05

Vezi și
  • În unele spitale a fost atinsă capacitatea maximă de paturi.
  • Au fost 4 zile consecutive cu peste 300 de cazuri.

La Institutul Marius Nasta, unul din cele mai mari spitale de pneumoftiziologie din ţară, nu mai sunt locuri pentru pacienţii cu coronavirus.

Beatrice Mahler, manager, Institutul Marius Nasta: Capacitatea a fost undeva la 60% ocupată pe perioada stării de urgenţă iar acum este la 100! Nu ne aşteptăm să avem vacanţă.

Şi în cele două spitale de boli infecţioase din Capitală a fost atinsă capacitatea maximă zilele trecute. La Suceava nu mai sunt paturi libere, aşa că pacienţii cu COVID-19 sunt redirecţionaţi la Rădăuţi. Situaţia e critică şi la Iaşi.

Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Funcţionăm la capacitate aproape maximă. Am mai transferat pacienţi cu forme uşoare şi asimptomatice spre colegii de la Spitalul CFR. Şi la Terapie Intensivă avem ocupate opt locuri din nouă.

Între timp, apar focare noi în spitale, cămine de bătrâni şi centre pentru copii. Numai în ultimele 24 de ore au fost raportate 330 de cazuri! Mai multe ca sâmbătă. Avem aşadar patru zile la rând cu peste 300 de cazuri.

Ludovic Orban, Premierul României: Nu i-aş spune val doi. Am putea vorbi de val doi dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate. Există într-adevăr o creştere care o urmărim cu mare atenţie. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă. Dacă nu, nu.

Pentru mulţi starea de alertă însdeamnă relaxare. Terasele sunt pline, măştile obligatorii sunt de fapt opţionale iar distanţa socială e un moft.

La finalul acestei luni oficialii vor evalua situaţia cazurilor şi vor anunţa noi decizii

(Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii): Orice evoluţie nefavorabilă poate impune la un moment dat, un caz particular, zonal, anumite restricţii.

(Reporter): Deci vorbiţi de o comunitate, o companie, o localitate, un sat.

(Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii): Exact.

Doar restaurantele, cinematografele şi locurile de joacă rămân deocamdată închise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Premierul Orban: ”Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă”