Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Premieră în neurochirurgia românească. Pacientă bolnavă de cancer, operată pe măduva spinării

Succes remarcabil pentru neurochirurgia românească! La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, medicul neurochirurg Andrei Brînzeu a ajutat o pacientă de 59 de ani să scape de durerile insuportabile, cauzate de o tumoră subclaviculară, printr-o intervenţie realizată în premieră în ţara noastră.

de Redactia Observator

la 05.12.2020 , 10:28

  • Operaţia a mai fost performată în Statele Unite, dar şi în Franţa, acolo unde a fost inventată în anii '70.

Pacienta de 59 de ani suferea de cancer şi era tratată cu doze mari de morfină, care deja nu mai aveau efect asupra organismului.

Viorica Hulea, pacientă: Mâna ca şi când mi-a paralizat şi aveam o durere de nesuportat. Un an jumătate nu puteam să dorm decât pe sofa cu capul pe măsuţă.

Intervenţia salvatoare a durat opt ore.

Vezi și

Conf. Dr. Andrei Brînzeu, medic primar neurochirurg: Constă într-o intervenţie pe măduva spinării în care selectiv se taie partea responsabilă de durere. Se face sub microscop operator şi durează foarte mult pentru că la fiecare nerv se taie doar partea care se ocupă de durere, prezervând toate celelalte funcţii nervoase.

Dacă pentru chirurghia românească intervenţia a fost o premieră, nu aceeaşi este situaţia pentru medicul Andrei Brînzeu. Doctorul a realizat zeci de astfel de operaţii în Franţa, chiar alături de inventatorul acestei intervenţii.

Prof. Dr. Horia Pleș, şef secţie neurochirurgie: În neurochirugia funcţională nu există o anumită problemă de ce nu s-a făcut până acum. Pur şi simplu nu a fost un neurochirurg funcţional care să dorească să lucreze la Neurochirugie Timişoara.

Dr. Raul Pătrașcu, manager Sp. Jud. Timişoara: Noi vom face ca următori paşi ceea ce inteţionam oricum să facem având în vedere această echipă şi anume să dotăm secţia de Neurochirurgie aşa cum trebuie, la standarde europene.

Neurochirgia funcţională are ca scop principal înlăturarea simptomelor. Aceasta îşi găseşte aplicaţii şi în cazul bolii Parkinson, pentru care tratează simptomele motorii fără să vindece, însă, boala. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Premieră în neurochirurgia românească. Pacientă bolnavă de cancer, operată pe măduva spinării