Tehnici de prim-ajutor pentru salvarea unui copil înecat cu mâncare
O tragedie într-o familie din Botoşani ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi părinţii. Un copil de un an şi jumătate a murit după ce a mâncat popcorn. Un bob de porumb i-a blocat căile respiratorii, iar familia a observat asta mult prea târziu.
O tragedie într-o familie din Botoşani ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi părinţii. Un copil de un an şi jumătate a murit după ce a mâncat popcorn. Un bob de porumb i-a blocat căile respiratorii, iar familia a observat asta mult prea târziu. Dacă rudele l-ar fi resuscitat pe copil, ar fi avut o şansă. Doar că în România puţin ştiu cum să aplice manevrele. Reporterii noştri au fost la cursuri de prim-ajutor şi vă arată cum trebuie să acţionaţi în situaţii critice.
În cazul copilului din Botoșani, bobul de porumb a pătruns prin trahee şi, în lipsa unor manevre de prim ajutor care să elibereze căile respiratorii, a alunecat până în plămâni. Zeci de minute, medicii de pe ambulanţa chemată în ajutor au resucitat copilul, dar a fost prea târziu.
Aceste situaţii pot apărea oricând, avertizează medicii, care le recomandă părinţilor să urmeze cursuri de prim-ajutor, organizate gratuit de diverse organizaţii. În cazul înecului cu mâncare, cei din jurul copiilor trebuie întâi să-şi păstreze calmul. Apoi să acţioneze.
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Dacă cel mic nu respiră se trece la manevre de resuscitare. Tehnica este asemănătoare şi în cazul copiilor mai mari. Aici, însă, trebuie acţionat cu o forţă mai mare.
Aplicarea corectă a tehnicii Heimlich este esenţială în astfel de cazuri.
Cel mai simplu este însă să evităm aceste situaţii. De aceea, copiii trebuie îndrumaţi să mânânce la masă, să mestece bine mâncarea, să nu introducă bucăţi mari şi să nu se grăbească. Şi, foarte important, să nu vorbească sau să râdă în timp ce mestecă. În caz contrar, bolul alimentar poate oricând intra pe căile respiratorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰