Video Alexandru Rafila, prima reacție după confirmarea Omicron în România: "Trebuie să luăm măsuri care pot fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină"
Alexandru Rafila a făcut primele declarații, după confirmarea primelor cazuri de infecție cu varianta Omicron în România. Ministrul Sănătății a anunțat că urmează o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri pentru evitarea ca această tulpină să se răspândească în România.
Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții DSU și ai Centrului de Control al Bolilor Transmisibile.
"Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care vor fi luate, pentru a limita posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care pot fi temporare până ne lămurim ce este cu această tulpină. Avem xtrem de puţine informaţii cu privire la evoluţia pacienţilor infectaţi cu această boală. Ce putem să spunem este că, în cazul celor două persoane care au fost infectate simptomele sunt uşoare", a declarat Alexandru Rafila la Centrul expozițional Romexpo, acolo unde începe procesul de alegere a locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire pentru rezidenții care au promovat concursul de Rezidențiat.
- Premierul Nicolae Ciucă, prima reacție după confirmarea variantei Omicron în România. Întâlnire de urgență...
- Primele cazuri de Omicron în România. Doi pasageri ai cursei din Africa de Sud, care a aterizat la București pe 30...
- De ce nu a murit niciun pacient infectat cu varianta Omicron, până acum. Primele explicații ale specialiștilor...
Ministerul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă seară, că primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România. Este vorba despre un bărbat şi o femeie, pacienţi din VAslui şi Braşov, asimptomatici, care s-au întors în 30 noiembrie cu cursa specială din Africa de Sud. Autorităţile mai au în lucru o suspiciune, unul dintre sportivii echipei de rugby din Baia Mare, confirmat cu coronairus, dar la care secvenţierea nu a fost finalizată.
Varianta Omicron s-a răspândit în zeci de țări
Omicron, noua mutaţie a coronavirusului, s-a răspândit în cel puţin 38 de ţări. Organizaţia Mondială a Sănătăţii vine însă cu veşti bune: până acum nu a fost înregistrat niciun deces cu noua tulpină. O posibilă explicaţie este faptul că varianta supercontagioasă ar fi preluat în componenţa sa şi fragmente din virusul răcelii comune. Omicron s-ar fi format în organismul unei persoane care avea o răceală obişnuită, dar care a fost infectată ulterior şi cu cu COVID-19.
Astfel, coronavirusul ar fi suferit o mutaţie care nu apare în nicio versiune anterioară a SARS-CoV-2. O arată un studiu al unui grup de cercetători din Cambridge, Massachusetts, care au studiat originea noii tulpini. Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă la calm si vine şi cu veşti bune: nicio persoană infectată cu Omicron nu a fost răpusă de virus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰