Antena Meniu Search
x

Video Primul Spital Regional de Urgență din România, la Iaşi, finanţat cu 250 de milioane de euro de BEI

După un an în care sistemul medical a fost pus la grea încercare, primul Spital Regional de Urgență din România este cu un pas mai aproape de realizare. Contractul de finanţare a construcţiei a fost semnat de vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 21.04.2021, 16:35

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii(BEI), Christian Kettel Thomsen, au semnat marţi un contract de finanţare pentru construirea primului Spital Regional de Urgenţă din România, la Iaşi, în valoare de 250 de milioane de euro, anunţă ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook. Vorbim doar de jumătate din suma necesară pentru construirea spitalului în acest loc, iar lucrările ar putea sa înceapă aproximativ peste doi ani.

“Am semnat astăzi, împreună cu Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, contractul de finanţare pentru constructia primului Spital Regional de Urgenţă din Romania, la Iaşi, în valoare de 250 de milioane de euro. Ceremonia de semnare a avut loc în format de videoconferinţă”, se arată în postare. 

Vorbim despre un spital care va avea 7 etaje, peste 850 de paturi şi alte 60 de paturi pentru unitatea de Primiri-Urgenţe. Va avea şi 70 de cabinete în ambulatoriu, dar de asemenea vor fi şi 19 săli de operaţii. Spitalul va avea şi un heliport.

Cel mai important lucru este altul. Vor fi aici medici şi cabinete pentru toate specialităţile medicale de care pot avea nevoie pacienţii, lucru care nu se întâmplă în acest moment în spitalele care funcţionează în regimul unui Spital de Urgenţă la Iaşi, pentru că pacienţii sunt în prezent plimbaţi între toate spitalele din oraş pentru că nu există un spital care să aibă medici din toate specialităţile.

“Proiectul va mobiliza si alte investiţii suplimentare în regiune, atât publice cât şi private şi va contribui în mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman în sistemul de sănătate, recunoscută în prezent ca una dintre nevoile urgente ale sectorului. În calitate de ministru al Finanţelor consider că bugetul pentru sănătate are caracter prioritar şi voi continua să susţin investiţiile în sectorul sanitar, atât de necesare în ţara noastră. Am solicitat BEI accelerarea procedurilor pentru semnarea urmatoarelor contracte de finantare, pentru spitalele regionale din Cluj si Craiova”, a conchis Nazare ministrul.

Realizarea spitalului va fi un lucru extrem de bun pentru pacienţi, pentru a nu mai fi plimbaţi, mai ales că la Iaşi ajung pacienţi din toată zona Moldovei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Primul Spital Regional de Urgență din România, la Iaşi, finanţat cu 250 de milioane de euro de BEI