Programul naţional pentru tratarea hepatitei C, extins din toamnă
Programul naţional pentru tratarea hepatitei se extinde. Din toamnă, şi pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii vor primi tratament gratuit. Medicii atrag însă atenţia că trebuie respectat şi urmat integral, pentru a avea efect.
Programul naţional pentru tratarea hepatitei se extinde. Din toamnă, şi pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii vor primi tratament gratuit. Medicii atrag însă atenţia că trebuie respectat şi urmat integral, pentru a avea efect. România are cei mai mulţi bolnavi de hepatita C din Uniunea Europeană. Lipsa medicamentelor, dar şi a prevenţiei în comunităţile defavorizate sunt principalele motive, susţin asociaţiile de pacienţi. Tocmai pentru a-i sprijini pe cei care nu au asigurare, caravanele mobile de testare rapidă au ajuns, zilele acestea, în mai multe zone vulnerabile din ţară. Inclusiv în București, în cartierele Ferentari şi Rahova.
Pentru tratarea hepatitei C există un tratament inovativ, fără interferon. Numărul beneficiarilor este însă limitat.
Din toamnă, vor fi însă incluşi în program şi cei care sunt în stadiul de început al bolii.
Numărul celor care au scăpat de boală a mai scăzut pentru că bolnavii nu urmează integral tratamentul
Atât hepatita B, cât şi hepatita C se transmit prin transfuzii de sânge, folosirea de aparatură nesterilizată la stomatolog, în cabinetele de tatuaje sau de cosmetică sau prin act sexual neprotejat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰