Programul naţional pentru tratarea hepatitei C, extins din toamnă

De Redactia Observator.
Publicat: 24.07.2019, 10:04.
Actualizat: 24.07.2019, 10:07

Programul naţional pentru tratarea hepatitei se extinde. Din toamnă, şi pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii vor primi tratament gratuit. Medicii atrag însă atenţia că trebuie respectat şi urmat integral, pentru a avea efect.

Programul naţional pentru tratarea hepatitei se extinde. Din toamnă, şi pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii vor primi tratament gratuit. Medicii atrag însă atenţia că trebuie respectat şi urmat integral, pentru a avea efect. România are cei mai mulţi bolnavi de hepatita C din Uniunea Europeană. Lipsa medicamentelor, dar şi a prevenţiei în comunităţile defavorizate sunt principalele motive, susţin asociaţiile de pacienţi. Tocmai pentru a-i sprijini pe cei care nu au asigurare, caravanele mobile de testare rapidă au ajuns, zilele acestea, în mai multe zone vulnerabile din ţară. Inclusiv în București, în cartierele Ferentari şi Rahova.

Pentru tratarea hepatitei C există un tratament inovativ, fără interferon. Numărul beneficiarilor este însă limitat.

Din toamnă, vor fi însă incluşi în program şi cei care sunt în stadiul de început al bolii.

Numărul celor care au scăpat de boală a mai scăzut pentru că bolnavii nu urmează integral tratamentul

Atât hepatita B, cât şi hepatita C se transmit prin transfuzii de sânge, folosirea de aparatură nesterilizată la stomatolog, în cabinetele de tatuaje sau de cosmetică sau prin act sexual neprotejat.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.