Antena Meniu Search
x

Ministrul Sănătăţii, despre stimulentul de risc neprimit de ambulanțieri și medici rezidenți: "Managerul decide cine e pe listă" (Video)

S-au aflat în prima linie în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, dar nu au primit stimulentul de risc promis de Guvern. Este vorba despre o parte din angajaţii Serviciilor de Ambulanţă şi de unii medici rezidenţi. Mâine, timp de două ore, în plină pandemie, vor fi organizate proteste în toată ţara. 

de Redactia Observator

la 09.06.2020, 21:18

Vezi și
  • Ambulanțierii și medicii rezidenți nu ar fi primit stimulentul de risc, anunțat de autorități.
  • Cât 2.250 de lei au primit, în plus, medicii care au lucrat cu pacienți infectați cu noul coronavirus.

Au lucrat cot la cot, au intervenit la aceleaşi cazuri, însă doar unii au primit stimulentul promis de Guvern. 

Medic Serviciul de Ambulanță: E destul de frustrant! Problema s-a pus aşa: eu mă duc la toate cazurile, niciodată nu ştiu ce găsesc acolo. Am fost la toate categoriile de pacienţi: pacienţi cu suspiciune, pacienţi care ulterior s-au dovedit a fi pozitivi şi, bineînţeles, urgenţele medicale.

Doi ambulanţieri au murit în timpul pandemiei. Iar 160 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţe s-au infectat cu noul coronavirus. Mâine, vor fi organizate proteste în toate serviciile de ambulanţă judeţene dar şi în faţa Parlamentului. 

Marian Rotaru, lider de sindicat SABIF: Ne strigăm şi noi neputinţa, că avem persoane decedate din personalul medical, fie ambulanţieri, fie asistente. Echipajele, mai ales cele de urgenţă, or să refuze să se mai îmbrace în combinezoane să se ducă la pozitivi dacă tot nu facem parte din linia întâi, nu?

Şi medicii rezidenţi sunt în aceeaşi situaţie. Ionela Vodă a fost detaşată la Institutul Matei Balş în timpul pandemiei. Nu a primit stimulentul de risc, deşi în fiecare zi a tratat pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, iar sporul de secţie i-a fost plafonat. 

Ionela Vodă, medic rezident: Am trimis toate actele necesare pentru acordarea acelui stimulent de risc la spitalul nostru plătitor, dar nu s-a întâmplat nimic. Îmi afectează destul de mult situaţia financiară pentru că salariul mi s-a micşorat, am fost expusă unui risc, iar când ar fi trebuit să primesc acel stimulent, nu s-a întâmplat.

Toţi cei implicaţi în transportul, echiparea, diagnosticarea şi tratarea bolnavior de covid-19 ar fi trebuit să primească acest stimulent. În total, 75 de mii de angajaţi din sistemul sanitar. Luna trecută, puţin peste 44 de mii de cadre medicale au primit cei 2.250 de lei net. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Am făcut nişte criterii, criterii care au fost amendate în Parlament. Ţine de manager. Un manager care îşi poate asuma numele pe care le trece pe listă sau nu îşi asumă. Noi am specificat foarte clar care sunt categoriile, rămâne ca cei din teritoriu să ştie ce cazuri au avut, infectaţi covid, suspiciuni care s-au confirmat.

Stimulentul aferent lunii mai va fi plătit peste câteva zile. Listele cu angajaţii care vor beneficia de aceşti bani nu au ajuns încă la Ministerul Sănătăţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Sanatate » Ministrul Sănătăţii, despre stimulentul de risc neprimit de ambulanțieri și medici rezidenți: "Managerul decide cine e pe listă" (Video)