Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Race for The Cure, cursa speranţei şi a luptei împotriva cancerului, are loc pe 11 iunie. Fiecare înscriere e un ajutor real pentru femeile din România

România este, din păcate, fruntaşă într-un top nefericit: una din patru femei mor anual de cancer de sân şi col uterin şi vorbim despre cea mai mare rată de mortalitate prematură din Europa. Fundaţia Renaşterea luptă de mai bine de 20 de ani împotriva acestor afecţiuni grave, iar din 2014, în fiecare an, organizează Race for The Cure, o cursă pentru speranţă. Taxele de înscriere înseamnă un ajutor real pentru femeile vulnerabile: teste Papanicolau gratuite şi mamografii pentru prevenirea cancerelor mamare şi de col uterin. 

de Ingrid Tîrziu

la 30.05.2023 , 17:54

11 iunie este ziua în care pe stadionul Arcului de Triumf din Capitală cu toţii putem da o şansă la viaţă: Race for The Cure strânge anual sute de oameni care vor să ajute. Pentru fiecare persoană înscrisă, o femeie vulnerabilă va avea acces la un test Babeş-Papanicolau gatuit. Patru înscrieri înseamnă că o pacientă va putea face, tot gratuit, o mamografie. 

11 iunie, cursa împotriva cancerului

"A crescut an de an numărul de participanţi şi faptul că, aşa cum vedem şi aici, o înscriere înseamnă un test gratuit, sper ca asta să ne încurajeze. Şi chiar dacă nu putem participa, pe fundatiarenasterea.ro sau pe raceforthecure.eu pentru a dona", spune Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Vezi și

"Este o competiţie pentru sănătate. Este o competiţie pentru a atrage atenţia pentru cât de importantă este mama, sora, bunica, prietena noastră", a precizat Camelia Şucu, membră Fundaţia Renaşterea.

Pe acelaşi subiect

Fundaţia Renaşterea distribuie femeilor diagnosticate peruci din păr natural, însă oferă mult mai mult, şi anume sprijin. "Mi se pare că este ca un fel de coroniţă pe care o primim cu fiecare pacientă care ne spune că este bine şi viaţa ei este normală", mărturiseşte Cristiana Copos, vicepreşedinte Fundaţia Renaşterea. 

"Peste 100 de figurine din origami vor fi completate cu mesaje de susţinere pentru pacientele care au fost diagnosticate cu afecţiuni oncologice. Un simbol al curajului, dar şi al unităţii", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator. 

"Cuvântul acela cu C eu refuz să îl pronunţ. Boala aceea nenoricită nu mai trebuie să fie o boală care este egală cu moartea. Cea mai importantă trebuie să fie grija pentru fiecare dintre noi şi cel puţin o dată pe an să mergi să-ţi faci verificările obligatorii", spune Alessandra Stoicescu, jurnalist Observator.

Prea puţine românce îşi fac testul Papanicolau

Ultimele cifre arată că doar 17,6% dintre românce şi-au făcut vreodată un test Papanicolau şi doar 7% dintre femeile de peste 25 de ani şi-au făcut o mamografie în ultimii ani. Pentru a celebra însă lupta împotriva cancerului, România devine prima ţară care sărbătoreşte pe 1 iunie Ziua Supravieţuitorilor acestei boli.

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » Race for The Cure, cursa speranţei şi a luptei împotriva cancerului, are loc pe 11 iunie. Fiecare înscriere e un ajutor real pentru femeile din România