Reguli noi pentru pacienții infectați cu noul coronavirus
28 octombrie, ziua în care în România am avut cel mai mare număr de decese, internări la ATI şi infectări confirmate în doar 24 de ore, Ministerul Sănătăţii a anunţat noi reguli în ceea ce priveşte tratamentul bolnavilor cu coronavirus.
- Cei care suspectează că s-au îmbolnăvit de COVID-19 trebuie să meargă pentru testare la urgenţe.
- Medicii vor apela la teste rapide, tocmai ca triajul să poată fi făcut mai uşor.
Printre altele, aflaţi că pacienţii care dezvoltă forme uşoare trec pe la spital doar dacă starea lor se agravează. Problema este că, cel puţin pentru moment, medicilor de familie nu le-au fost explicate concret schimbările, ca să ştie exact cum să le şi aplice.
Începem cu marea noutate, care apare în Ordinul Ministerului Sănătăţii. Cei care suspectează că s-au îmbolnăvit de COVID-19 trebuie să meargă pentru testare la urgenţe, şi nu la spitalele de infecţioase, aşa cum se întâmpla până acum. Acolo medicii vor apela la teste rapide, tocmai ca triajul să poată fi făcut mai uşor şi, deci, să evite deja celebrele cozi pe care vi le-am tot arătat în ultima vreme.
Odată confirmaţi cu Covid, vă spunem că intraţi, ca şi până acum, în izolare pentru următoarele 2 săptămâni. Medicul de familie este primul pe care trebuie să îl contactaţi, iar în baza unui chestionar, doctorii îşi vor da seama şi ce fel de formă aţi dezvoltat.
Despre internare nu poate fi vorba decât în cazul unei forme medii sau severe. Cei fără simptome rămân acasă, fel şi cei cu forme uşoare. Evident, trebuie să ţineţi în permanenţă legătura cu medicul de familie. Dacă nu aveţi, să ştiţi că veţi rămâne în grija angajaţilor de la DSP.
După cele 14 zile de izolare, important de ştiut este şi că nu mai trebuie să repetaţi testul COVID-19, dacă sunteţi declaraţi vindecat. Cu alte cuvinte, vă puteţi relua activitatea fără nicio problemă. Există însă o condiţie: să purtaţi mască, indiferent dacă locuiţi sau nu într-o zonă roşie. Indicat ar fi să evitaţi repetarea testului şi în următoarele 90 de zile de la vindecare. Dacă totuşi decideţi să vă testaţi, trebuie să ştiţi că un rezultat pozitiv în perioada de aproape trei luni de la vindecare nu este neapărat sinonim cu o nouă infectare.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰