Video Rezidenţiat 2023. Scandal după examen: sute de viitori medici au rămas fără loc, deşi România e în plină criză de personal calificat
În plină criză de medici în toate spitalele din ţară, sute de viitori doctori au rămas fără loc, deşi au trecut examenul de rezidenţiat. Au făcut scandal la Bucureşti, dar nu s-au ales decât cu promisiuni.
"Chirurgie Generală am ales, la Târgu Mureş. Sunt foarte fericit şi entuziasmat să încep un nou capitol din viaţă", spune un tânăr. Ei sunt viitoarea generaţie de medici. Sute de absolvenţi de medicină şi-au ales specializarea după rezidenţiatul de urgenţă organizat acum două săptămâni. 863 de candidaţi luptă astăzi pentru 628 de posturi disponibile în spitalele din toată ţara. Distribuirea se face în ordine descrescătoare în funcţie de punctajul obţinut la examen. Cine nu prinde acum un loc, mai are o şansă în luna noiembrie.
După criza din pandemie, directorii spitalelor simt din nou că funcţionează în regim de avarie
"Deocamdată văd că ATI-ul este printre primele specialităţi alese de cei care deja şi-au luat repartiţia", a declarat Viorel Jinga, rector Universitatea de Medicină. Rezidenţii care nu se tem de specializările grele aduc veşti bune pentru directorii de spital. "Bucureştiul are peste 7 medici la 1.000 de locuitori. Avem Doljul, Clujul, Timişul şi Iaşiul cu 4-6 medici la 1.000 de locuitori. Avem cam 11 judeţe, în special în Arcul Carpatic, Sibiu, Braşov, Mureş unde avem între 2-4 medici la 1.000 locuitori în schimb avem 26 de judeţe unde avem între 1-2 medici la 1.000 de locuitori", a declarat Daniel Coriu, preşedinte Colegiul Medicilor.
După criza din pandemie, directorii spitalelor simt din nou că funcţionează în regim de avarie. La cel mai mare institut pentru boli de plămâni din ţară, situaţia începe să fie din nou critică. "Este pentru prima dată în ultimii 5 ani când am scos la concurs post de medic specialist pentru recuperare, post la care nu s-a prezentat nimeni", a declarat Beatrice Mahler. Medici cu experienţă înţeleg de ce se feresc rezidenţii de unele specialităţi dure. După 20 de ani de salvat vieţi, Dragoş Zaharia, de la Marius Nasta, îi încurajează pe absolvenţii de medicină să nu renunţe la meserie, chiar dacă nu iau examenul de rezidenţiat din prima. "Am făcut multe gărzi inclusiv din anul 3 de rezidenţiat datorită nevoii financiare. M-am gândit în anii de studenţie să plec în străinătate dar, în pricipiu, am ales să rămân pentru că aici am prietenii, familia", a declarat Dragoş Zaharia, medic.
Examenul de rezidenţiat s-a terminat cu scandal la Bucureşti. Aproape 200 de viitori medici au rămas fără loc în spitale, deşi au trecut evaluarea. Nu înţeleg de ce nu avem loc, deşi este criză de medici - spun tinerii. Suplimentarea locurilor se face doar prin ordonanţă de urgenţă, iar asta poate dura câteva săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰