Antena Meniu Search
x

România a cumpărat izolete şi termoscannere din străinătate, dar producătorii autohtoni acuză că sunt refuzaţi

În războiul achiziţiilor de echipamente medicale, statul român este propriul lui inamic! România a cumpărat izolete şi termoscannere din străinătate, în timp ce producătorii autohtoni acuză că marfa lor a fost refuzată. Mai mult, UNIFARM, compania Ministerului Sănătăţii, a rămas cu depozitele pline, după ce s-a împrumutat ca să le umple. Mulţi manageri de spitale preferă să-şi cumpere echipamentele direct de la producători. Spun ca sunt preţuri mai mici şi cu livrare mult mai rapidă.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 01.07.2020, 11:21

Vezi și
  • UNIFARM a împrumutat peste 1 miliard de lei pentru achiziţii.
  • Compania a rămas însă cu depozitele aproape pline.

26 februarie 2020: Primul caz de coronavirus e confirmat în Gorj. Epidemia ameninţă România.

Încep să se audă strigătele disperate ale medicilor: nu avem nici echipamente de protecţie, nici teste, nici aparatură, nimic! Statul se aruncă haotic în cursa înarmării medicale.

ADRIAN IONEL, directorul UNIFARM: Ne-am folosit toate capacităţile financiare şi logistice pentru a sta la dispozitia spitalelor.

Ce s-a întâmplat cu un împrumut de peste 1 miliard de lei

19 martie - România încheie acordurile de achiziţii. Încep să curgă comenzile de izolete, scannere, măşti şi alte echipamente, către alte state ale lumii. Ca să le poată plăti, UNIFARM, compania Ministerului Sănătăţii, se împrumută de la Trezorerie peste un miliard de lei, bani pe care trebuie să-i dea înapoi până pe 16 septembrie.

Depozitul UNIFARM începe să se umple. Surpriză, însă, la două luni de când coronavirusul a ajuns în România, 80% din marfa cumpărată de UNIFARM încă e în depozit. Multe spitale preferă să se descurce pe cont propriu, din bani publici şi din donaţii, şi să comande de la distribuitori sau direct de la producători.

ADRIAN IONEL, directorul UNIFARM: Nu pot să vă răspund de ce nu fac spitalele achiziţii de la UNIFARM.

dr. GHEORGHE CARP, coordonator judeţul Bihor: S-au cerut echipamente. Ei ne-au spus să achiziţionăm noi, pentru că ei nu garantează. 

ADRIAN IONEL, directorul UNIFARM: Unele dintre ele achiziţionează materiale de la firme neverificate şi neautorizate fără verificare de calitate extinse.

dr. GHEORGHE CARP, coordonator judeţul Bihor: Este o tâmpenie. Toate mărfurile  importate au certificate de provenienţă si certtificate care să ateste calitatea lor.

Motivul real, spune medicul Gheorghe Carp, coordonatorul tuturor spitalelor din Bihor, este preţul prea mare oferit de Unifarm. O mască de protecţie, de exemplu, cumpărată de statul român cu până la 3 lei, a fost luată de două ori mai ieftin din China, direct de spital.

(Reporter): Oradea cum poate să facă asta?

(ANDREI BACIU, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii): Este exact cum spuneam şi noi, omul sfinţeşte locul. 

(Reporter): Şi ce se întâmplă cu ce rămâne în depozitele UNIFARM, dacă spitalele ştiu să se gospodărească singure, atunci UNIFARM ce face cu ceva ce a plătit?

(ANDREI BACIU, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii): Încă o dată, tot ceea ce s-a achiziţionat, s-a achiziţionat în baza acestei nevoi. 

Nevoi pe care România ar fi putut să le acopere din producţie românească.

GABRIEL ŢUŢU, director ROMARM: ROMARM-ul a început să producă primul model de izoletă dezvoltat de centrul de cercetări al armatei la sfârşitul lunii martie. Preţul este mai mic decât izoleta cumpărată din străinătate pentru că, evident, automat nu avem costuri de transport, manopera este mult mai jos decât în străinătate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totuşi România a comandat izolete din străinătate. Cu un preţ aproape triplu şi cu livrare în 90 de zile. 20 de izolete ar trebui să ajungă în România în iunie, în timp ce directorul ROMARM susţine că ar putea livra oricând 50 de izolete româneşti pe săptămână.

GABRIEL ŢUŢU, director ROMARM: Adevărul e crunt. Nu avem suficiente izolete, alea nu au venit, de la noi nu au comandat. Cine suferă? Cetăţeanul de rând care nu beneficiază de suport. 

Izoletele Romarm au ajuns doar la Ministerul Apărării Naţionale. Oferta trimisă către ONAC, instituţia care centralizează achiziţiile publice directe, a rămas fără răspuns. În schimb, Ungaria s-a arătat interesată de izoletele produse în Bucureşti.

GABRIEL ŢUŢU, director ROMARM: A fost o solicitare a ataşatului militar maghiar care a vrut să ia câteva izolete de test, după care să facă o comanda mai mare.

Cum exporturile de echipamente medicale sunt interzise în starea de urgenţă, ROMARM nu are cui să mai vândă izolete.

România produce termoscannere, dar...

Aceeasi poveste si in cazul termoscannerelor. La două saptamani dupa atribuirea de catre ONAC a contractelor, romanii au inceput sa aiba productie interna, la Intreprinderea de Optica Română.

DANIEL OANCEA, directorul IOR: Produsul este sută la sută de concepţie românească. Primele două prototipuri au fost realizate în urmă cu aproximativ 3 săptămâni şi au fost lansate în fabricaţie la IOR acum o săptămână.

11 mii de euro costă un astfel de scanner, cu aproape 4.000 de euro mai ieftin decât modelul comandat de stat. 140 de aparate ar trebui să ajungă în România în cel mult 75 de zile.

Cum s-a decis ce a cumpărat statul în ultimele săptămâni?

CORNELIA NAGY, Preşedintele ONAC: La fiecare procedură este câte o comisie de evaluare, care este formată din reprezentanţi ai ONAC, reprezentanţi ai IGSU, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

Dar surse din ONAC spun ca la selectia firmelor care vor aduce echipamente la UNIFARM nu a contat deloc istoricul unei companii, ci doar termenul de livrare. Tocmai din acest motiv, la ONAC a fost trimis corpul de control al Ministerului de Finanţe.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » România a cumpărat izolete şi termoscannere din străinătate, dar producătorii autohtoni acuză că sunt refuzaţi