Antena Meniu Search
x

Video România în pandemie, verde pe hârtie. Specialiştii spun că situaţia este însă mai gravă decât pare

Lockdown-ul este exclus acum, spun oficialii români care privesc cu optimism cifrele în scădere de la o săptămâna la alta. Specialiştii văd altfel situaţia: numărul cazurilor scade pe hârtie pentru că numărul testelor e tot mai mic.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 23.12.2020, 21:39

Vezi și
  • Specialiştii se aşteaptă ca numărul de cazuri să crească mult după Sărbători când ar putea lovi şi valul trei al pandemiei în Europa

România se înverzeşte de la o zi la alta. Şapte judeţe şi Bucureştiul mai sunt roşii acum. Asta înseamnă mai puţini români infectaţi cu SARS COV 2. Dar... şi mai puţine teste.

Suceava de exemplu e judeţ verde, nu mai are niciun focar de infecţie cu noul coronavirus. Cum a scăpat "lombardia româniei" de virus?

Gabriela Băncilă, DSP Suceava: Cel mai mult s-a testat şi 1100 de teste pe zi, dar în ultimele 14 zile s-au efectuat în jur de 600-700 de teste pe zi. Astăzi s-au raportat 970 de teste efectuate.

Octavian Jurma, medic cercetător: Nu stiu de ce incercam sa o tragem mai jos cu aceste teste sau daca autoritatile judetene incearca sa scape de restrictii. Sunt judete care sunt verzi acum si nu putem confirma daca sunt mici miracole sau pur si simplu nu se mai testeaza decat foarte putin.

Concret, în ultimele 24 de ore s-au făcut aproape 26 de mii de teste. Peste 5500 au ieşit pozitive. 

Octavian Jurma, medic cercetător: Daca am testa maxim 38 de mii am avea de exemplu astazi 7500 de cazuri fata de 5400. Cam 50 la suta din cazuri sunt scazute din cauza diferentei de teste. În realitate este cel putin dublu daca am testa normal. Nu se testeaza in afara focarelor. 

Citește și:

Diferenţa de la o săptămână la alta e mare, peste 7.000 de cazuri. Pe de altă parte şi numărul deceselor a scăzut cu 15 la sută.

Ce măsuri iau în calcul autoritățile române

În vestul Europei cifrele sunt în creştere. De aici şi măsurile de carantină pe care le impun multe state pentru sărbători. Oficialii de la Bucureşti nu iau în calcul măsuri mai dure

Raed Arafat, șeful DSU: Noi masurile le-am luat cand le-au luat alte tari. Asteptam sa vedem care sunt informatiile care vin de la Comisia Europeana, dar nu se impune alt tratament la acest moment.

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu îşi propune să afle cifrele reale din fiecare judeţ. 

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: Nicio masura nu trebuie exclusa. În functie de datele reale, putem sa luam o masura sau alta. În momentul acesta nu se pune problema carantinarii unui oras sau a altuia. Nu e o decizie singulara a Ministerului Sănătății. Avem nevoie sa vedem datele reale ale fiecarui judet, asta voi face in perioada urmatoare.

Octavian Jurma, medic cercetător: Este imposibil sa se ia un lockdown pe baza acestor cifre. Este exclus ca oricine vine la guvernare sa justifice o carantina. 

Specialiştii se aşteaptă ca numărul de cazuri să crească mult după Sărbători când ar putea lovi şi valul trei al pandemiei în Europa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » România în pandemie, verde pe hârtie. Specialiştii spun că situaţia este însă mai gravă decât pare