Video Românii se vor putea testa în farmacii sau în cabinetele medicilor de familie
Valul trei al pandemiei schimbă regulile din sistemul de sănătate. Curând, testele rapide vor putea fi făcute în farmacii sau în cabinetele medicilor de familie. Ministrul Sănătăţii spune că este un pas important pentru a crește capacitatea de testare în masă şi că preţurile testelor vor fi accesibile pentru toate buzunarele.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ioana este proprietara unei farmacii din Cluj-Napoca de ani buni. Valul al treilea al pandemiei a venit deja cu numeroase greutăţi. Acum, vestea că în farmacii ar putea fi făcute testări rapide o îngrozeşte. Nu pentru că nu ar vrea să îşi ajute clienţii, ci pentru că i-ar fi foarte greu să pună în aplicare măsurile la care s-au gândit cei din Minister.
Ioana Mateescu – farmacistă: "Ce nu ne este foarte clar este partea logistică, respectiv care ne vor fi atribuţiile, unde exact putem să facem noi testarea în farmacie, pentru că farmacia nu are un spaţiu destinat acestui scop. Vom fi interesaţi şi de acoperirea costurilor legate de tot acest efort pe care noi îl facem".
Şi oamenii sunt sceptici în ceea ce priveşte testarea în farmacie:
"Trebuie locuri amenajate pentru aşa ceva. Farmaciile sunt pentru toţi oamenii".
Testarea ar putea fi introdusă şi în cabinetele medicilor de familie
Pentru că tot mai multe teste antigen făcute de pacienţi acasă nu sunt raportate, chiar dacă sunt pozitive, testarea ar putea fi introdusă şi în cabinetele medicilor de familie.
Alex Prunean, reporter Observator: "O soluţie propusă de medicii de familie încă de acum câteva luni a fost înfiinţarea unor centre de testare drive-in, în fiecare cartier, cu personal asigurat după program, de cabinetele medicale din zona respectivă. Propunerea nu a fost însă luată în seamă de nimeni".
Astfel că, în lipsa acestora, au fost medici de familie care au început deja testarea, amenajând circuite inspirate după cele folosite în centrele speciale.
Dr. Ioan Mureşan - medic de familie: "Dacă se va introduce la nivel naţional este un lucru bun pentru populaţia generală, pentru că se vor testa mai mulţi, vom reuşi să izolăm mai mulţi și să vindecăm mai mulţi".
Testele vor avea preţuri accesibile
Şi în Suceava a ajuns vestea, iar medicii de familie îi sfătuiesc pe oameni să se testeze.
Irina Franciuc, medic de familie Dolhasca: "Eu nu pot să cred nici pacientul care se testează acasă că şi-a făcut un test şi e pozitiv, el trebuie să-l facă-n faţa mea, ca să pot să-l iau de bun. Nu cred că este cineva să refuze în condiţii normale. În fond, e un act de siguranţă".
Cei din Ministerul Sănătăţii spun că, atât în farmacii, cât şi în cabinetele medicilor de familie, testele vor avea preţuri accesibile.
Bilanț coronavirus în România, 26 martie:116 persoane decedate și peste 6.500 infectate
România continuă să înregistreze peste 6.000 de noi cazuri de coronavirus pe zi
Până ieri, 26 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 926.310 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 830.270 de pacienți au fost declarați vindecați.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat vineri 6.516 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.311 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În intervalul 25 - 26 martie 2021, au fost raportate 116 decese (59 bărbați și 57 femei).
Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 30 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 37 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 34 decese la categoria de peste 80 de ani.
108 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰