Video Interzise în farmacii, testele rapide COVID-19 se găsesc la liber pe internet
Teste rapide avem, dar putem cumpăra doar online. După o perioadă neclară, ele au fost interzise spre comercializare în farmacii pentru că, spun specialiştii, ar trebui folosite doar de personal medical autorizat. Pe internet însă sunt la liber pentru că legea permite. Riscul pentru cei care aleg să se testeze acasă este că rezultatele pot fi fals negative, iar dacă eşti pozitiv şi ieşi din izolare, poţi răspândi infecţia.
- Testele au o acurateţe de aproape de 80%, dacă proba este prelevată şi interpretată corect
- Riscul în testarea acasă este că probele pot fi contaminate
Reporter: Mai aveţi cumva teste antigen?
Farmacist: Nu, nu. Pentru COVID, nu. Am înţeles că se găsesc pe net.
Reporter: Doar pe Internet?
Farmacist: Da, deocamdată da.
Cine spera că-şi va putea cumpăra un test rapid de la farmacie, mai are de aşteptat. Agenția Națională a Medicamentului din România a decis: farmaciştii nu mai au voie să vândă nici un fel de test rapid pentru depistarea coronavirusului.
Doar că asta nu-i împiedică pe comercianţi să le vândă la liber pe Internet. Zeci de site-uri au la ofertă teste rapide antigen sau pentru anticorpi cu preţuri de la 50 la 150 de lei. Spun doar că trebuie folosite doar de către personalul medical, menţiune care îi scapă de orice responsabilitate.
Dumitru Lupuleasa, Colegiul Farmaciştilor: Este de neînţeles. Lasă pe mâna unor neaveniţi să facă acest lucru şi cei care se pricep, nu. În toate ţările din Europa aceste teste se eliberează prin farmacii şi noi suntem obligaţi să fim cu ele în carantină până când ministerul ia o decizie.
Testele au o acurateţe de aproape de 80%, dacă proba este prelevată şi interpretată corect. Riscul în testarea acasă este că probele pot fi contaminate. Iar rezultatul poate fi fals negativ. Şi astfel, un infectat poate ieşi din izolare şi răspândi virusul.
Andreea Moldovan, medic infecţionist, Braşov: Am constatat că un test antigen pozitiv a fost confirmat aproape în toate cazurile de testul PCR. Am avut însă multe cazuri de rezultate fals-negative, dar chiar și așa sunt utile pentru testare la triajul pacienților în spitale. E de preferat să depistezi 60-70% din persoanele pozitive și să le izolezi decât să nu testezi deloc.
Testele rapide antigen sunt folosite acum pentru triajul din spitale. Rezultatele apar în 15-30 de minute, faţă de câteva ore cât durează un test PCR. La noi, acest tip de test abia a ajuns la unitaţile de primiri urgenţe ale spitalelor. Raed Arafat a anunţat că în perioada următoare vor mai fi cumpărate 3 milioane de teste rapide.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰