Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românul care s-a întors cu malarie din Zanzibar, între viaţă şi moarte. De ce evită unele persoane tratamentul salvator

Alertă medicală: doi români au ajuns în stare gravă la Spitalul Victor Babeş din Capitală cu malarie. Unul dintre ei se zbate între viaţă şi moarte, internat la Terapie Intensivă. Patru români au fost diagnositicaţi cu această boală gravă în ultimele luni şi toţi au un lucru în comun: au fost recent în vacanţă în Zanzibar. Medicii trag un semnal de alarmă: turiştii să treacă pe la specialist pentru a lua pastile sau pentru a se vaccina înainte de a pleca în ţări exotice.

de Andreea Petrescu

la 30.01.2024 , 20:43

11 români care au călătorit în ţări exotice și au terminat vacanţa la spital în ultimele trei luni. Diagnosticul: malarie. 4 dintre ei au fost internati la Spitalul Victor Babeş din Capitală.

Florescu managerul Spitalului Victor Babeş: Doi dintre ei am reuşit să-i externăm în bune condiţii acasă, ceilaţi doi se află în continuare în spital, din păcate unul dintre cazuri este în terapie intensivă, formă extrem de gravă cu prognostic rezervat. Ne-a determinat să creştem un nivel de alertă în privinţa chimioprofilaxiei. 

Una din desinațiile populare pentru români Zanzibar. Numai aici, patru turiști s-au îmbolavit în ultimul timp

Vezi și

Iulius Constantinescu, vlogger de călătorie: În Zanzibar rata de prevalenţă a malariei este sub 1%, însă ea nu este 0 din cauza migraţiei populaţiei de pe continent. Tanzania, partea continentală este o zonă endemică, acolo se află Serengeti, celelalte parcuri naţionale, Kilimanjaro şi de acolo vin cazurile şi în Zanzibar.

Pe acelaşi subiect

Andreea Petrescu, reporter Observator: Malaria este transmisă de ţânţarul anofel, prezent mai ales în ţările declarate endemice. Tratamentul profilactic este necesar să se facă înainte, în timpul şi după fiecare călătorie într-o astfel de ţară.

Practic, tratamentul consta în cateva pastile, dar este unul personalizat și stabilit de medicii infecționiști. Specialiștii spun ca mulți evită să-l ia pentru ca nu au voie să bea.

Ingrijorați de situație, reprezentanții Ministerului Sănătăţii le recomanda românilor să treaca pe la medic înainte de a călători în ţările endemice, în special cele din Africa de Sud. Chiar dacă în Zanzibar numărul cazurilor este mult mai mic, riscul de malarie există.

Boala este una periculoasă.

Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş: Evoluează cu complicaţii care sunt potenţial fatale. Asta înseamnă insuficienţă renală acută, complicaţii pulmonare, detresă respiratorie acută, complicaţii cerebrale.

Multe dintre aceste simptome pot lăsa sechele pe viaţă. Cei mai expuşi sunt copiii şi femeile însărcinate, dar pot face tratament preventiv. 

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Românul care s-a întors cu malarie din Zanzibar, între viaţă şi moarte. De ce evită unele persoane tratamentul salvator