Rusia grăbește aprobarea primului vaccin pentru coronavirus. Experții occidentali atrag atenția asupra efectelor grave
12 august este data la care Moscova promite că va rescrie istoria pandemiei şi va aproba primul vaccin COVID din lume. Realizat de Centrul Naţional de Epidemiologie în colaborare cu Ministerul rus al Apărării, tratamentul este prezentat drept excelent de autorităţile de la Moscova. Nu doar că ar fi crescut imunitatea tuturor celor injectaţi, dar nu are nici efecte secundare.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Pentru Vladimir Putin, lansarea vaccinului ar fi un mare succes de propagandă
- În SUA, vaccinul celor de la Moderna se află în a treia şi cea mai avansată fază de testare
Tatyana Golikova, vicepremierul Rusiei: Vom înregistra oficial vaccinul în august 2020, sub amendamentul că testele clinice pe 1.600 de oameni se vor desfăşura după înregistrare. Lansarea producţiei la nivel industrial este aşteptată în septembrie.
Optimismul rus nu este, însă, împărtăşit şi de comunitatea ştiinţifică internaţională. Experţii occidentali avertizează că pot apărea efecte grave dacă vaccinul este administrat populaţiei înainte de a trece toate fazele de testare sau dacă etapele s-au desfăşurat în ritm accelerat.
Thomas Bollyky, directorul Departamentului Sănătate globală: Le poate face rău oamenilor. Crezând că sunt protejaţi, oamenii se pot purta într-un mod care accelerează transmisia virusului.
În termeni de popularitate, pentru Vladimir Putin, lansarea vaccinului ar fi un mare succes de propagandă, comparat de unii cu lansarea primului Sputnik, în 1957. Rusia este a patra ţară la nivel mondial afectată de pandemie, cu aproape 900 de mii de infectaţi şi 14.850 de morţi.
În Statele Unite, vaccinul celor de la Moderna se află în a treia şi cea mai avansată fază de testare şi ar putea fi aprobat în octombrie. Deşi face parte din echipa care lucrează la acesta, cel mai mare epidemiolog al ţării rămâne precaut.
Anthony Fauci, epidemiolog american: Motivul pentru care sunt optimist dar precaut este vizibil în studiile pe animale dar mai ales pe oameni, mă refer la prima fază de testare a vaccinului, unde se vede că induce un răspuns imunitar neutralizând anticorpi care sunt mult mai buni decât plasma oamenilor convalescenţi.
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat luna trecută hackerii ruşi că au încercat să fure cercetările asupra vaccinurilor din aceste ţări.
Şi Marea Britanie a intrat în a treia fază de testare a vaccinului produs de Universitatea Oxford.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰