Antena Meniu Search
x

Scenarii pentru valul 4 în România: cel mai optimist 5000 de cazuri/zi, cel mai sever 20.000 de cazuri/zi: ”A început numărătoarea inversă”

Tinerii pot confunda ușor cu o răceală infecția cu tulpina indiană a coronavirusului, Delta, și astfel vor participa la evenimente sociale și riscă să răspândească boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați, avertizează epidemiologul Octavian Jurma. Acesta susține că în România a început numărătoarea inversă pentru valul 4 și a analizat două scenarii. Totodată a subliniat că 6 secvențieri pe zi reprezintă o rușine pentru instituțiile statului.

De Redactia Observator la 27.07.2021, 11:51
Scenarii pentru valul 4 în România: cel mai optimist 5000 de cazuri/zi, cel mai sever 20.000 de cazuri/zi: ”A început numărătoare inversă”
Vaccinare împotriva COVID-19, la Bonțida, Cluj-Napoca, - Inquam Photos / Raul Stef

Epidemiologul Octavian P. Jurma susține că din această săptămână începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și în România.  ”Tulpina Delta (B1.617.2 sau indiană) este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptăm. De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm și nomenclatura valurilor adăugând tulpină dominantă acolo unde se cunoaște (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt țări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur. Având în vedere că evoluția situației din România este greu de prezis cu ajutorul datelor curente, e necesar să extrapolăm scenarii pe baza evoluției din alte țări (aflate în val) până la consolidarea unor trenduri autohtone” a explicat Jurma într-o postare pe Facebook.

Jurma a realizat o comparație între Marea Britanie (țară cu cel mai bun sistem de monitorizare COVID-19 din lume) și Indonezia (epicentrul actual al pandemiei): ”Ambele țări se află la vârful valului 4 cu varianta Delta și au un număr apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic dar contextul este diferit. Marea Britanie are în medie 45,000 de cazuri pe zi în contextul unei populații vaccinate în proporție de 65%. Indonezia are în medie 49,000 de cazuri pe zi în contextul unei unei populații vaccinate în proporție de 15%. Această face că Indonezia să aibe astăzi 1,300 de decese pe zi, de peste 20 de ori mai multe față de Marea Britanie care are în medie 60 de decese pe zi. Vaccinarea este fără îndoială responsabilă de această diferența pentru că, spre deosebire de valul 3 care a fost produs de tulpina Alpha în Anglia și de tulpina Beta în Indonezia, tulpina Delta este acum dominantă în ambele țări.” a analizat Jurma.

Scenarii pentru valul 4 în România: cel mai fericit 5000 de cazuri pe zi, cel mai sever 20.000 de cazuri pe zi

Pe acelaşi subiect

Epidemiologul susține că valul 4 - Delta - va fi în cel mai fericit caz la fel de mare ca valul 3 Alpha, adică aproximativ 5000 de cazuri pe zi și în cel mai rău caz de 4 ori mai sever, aproximativ 20.000 de cazuri pe zi. 

”Vaccinarea nu poate împiedica valul Delta însă îl poate reduce mult atât ca număr cât și că gravitate. Când comparăm diferența dintre valul 3 și valul 4 în cele două țări, observăm că în Indonezia valul Delta este de 4 ori mai mare decât valul Beta în vreme ce în Marea Britanie este asemănător dar ceva mai mic decât valul Alpha. Având în vedere că populația din România are o rată de vaccinare de 25% (apropiată de cea din Indonezia) dar o rată de infectare de peste 30% (apropiată de cea din Marea Britanie) în valul 2 și 3, ne putem aștepta că severitatea valului 4 în România să se situeze între cele două repere.

Așa cum se vede din grafic, valul Delta-4 debutează relativ violent și ajunge la apogeu în aproximativ 4 săptămâni. Același aspect îl va avea și în România dar la noi va fi vizibil doar în spitale pentru că testarea preventivă a fost abandonată. Având în vedere că în ritmul actual nu vom avea 30% din populație vaccinată decât în luna octombrie 2021 și că imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile după vaccinare, vaccinarea la debutul valului și în val nu ne poate scoate din val. Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru România și va debuta odată cu dobândirea dominantei variantei Delta, în următoarele 1-3 săptămâni și ne va surprinde nevaccinați.

Nu putem anticipa unde și când va fi vârful datorită gradului înalt de cosmetizare politică a datelor oficiale, însă putem extrapola pe baza datelor din cele două țări că în cel mai fericit caz va fi la fel de înalt ca valul Alpha-3 (5 mii de cazuri pe zi) și în cel mai rău caz de 4 ori mai sever (20,000 de cazuri pe zi). Să sperăm că vom avea parte de un scenariu fericit cu un vârf între 4 și 6,000 de cazuri pe zi și un procent mic de internări și decese. Este prea târziu să să ne mai pregătim la nivel național pentru cel mai rău scenariu, însă tu o poți face vaccinandu-te. Mai avem doar 2-3 săptămâni să ne vaccinăm pentru a evita că familia noastră să devină victima a noului val de infectari.” transmite epidemiologul. 

Octavian Jurma: Doar 6 secvențieri pe zi, o rușine pentru instituțiile statului

Octavian Jurma subliniază că "6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică".

”Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2) a depășit săptămâna trecută pragul de 100 de cazuri și 4 decese. 35% din cele 42 de cazurile noi secventiate în ultima săptămâna sunt Delta. Merită doar să menționez că 6 secventieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică. Doar Timișoara poate secventia de 4-5 ori mai mult cu un minim de finanțare.

Tulpina Delta a fost confirmată oficial în România încă din luna aprilie 2021, dar se află deja în circulație comunitară și în creștere exponențială de la începutul lunii iunie. Chiar dacă tulpină Alpha este în continuare dominantă, se află în retragere accelerată și va fi depășită de Delta în următoarele 1-3 săptămâni. Așa cum se vede din graficul de mai jos ponderea variantei Delta din totalul variantelor VOC (variante care produc îngrijorare) crește rapid. Astfel numărul total de infectari cu tulpină Delta a ajuns să fie de 4x mai mare decât tulpină Gamma (braziliană) deși este în circulație de mai puțin timp.”, notează epidemiologul. 

Avertisment: Tinerii pot confunda ușor infecția cu tulpina Delta cu o răceală

Tulpina Delta infectează mai ușor adulții care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar și tinerii nevaccinați din categoria 18-24 de ani, tabloul clinic fiind ușor diferit la tineri decât până acum, transmite Jurma. Răcelile de care se plâng tot mai mulți tineri pot fi de fapt infecții cu tulpina Delta, care se manifestă prin dureri de cap, dureri de gât, rinoree și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este așa comună. Ei răspândesc, astfel, virusul fără să-și dea seama.

”Tulpina Delta infectează mai ușor adulții care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar și tinerii nevaccinati din zona 18-24 de ani. Tabloul clinic este de asemenea ușor diferit la tineri decât până acum. "Răcelile" de care se plâng tot mai mulți tineri, pot fi de fapt infecții cu tulpină Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febra. Simptomele clasice persistă dar pierderea mirosului nu mai este așa comună. Tinerii pot confundă ușor o răceală cu infecția cu Delta și astfel vor participa la evenimente sociale și răspândi boală, mai ales dacă nu sunt vaccinați. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inlclusiv tulpină Delta” a explicat Jurma. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Scenarii pentru valul 4 în România: cel mai optimist 5000 de cazuri/zi, cel mai sever 20.000 de cazuri/zi: ”A început numărătoarea inversă”