Șeful BioNTech anunță că imunitatea oferită de vaccin scade, dar că rar ar fi nevoie de a treia doză. Vaccinații care se infectează nu fac forme severe
Ugur Sahin, CEO-ul BioNTech, a confirmat informațiile din Israel care arată că imunitatea, pentru cei vaccinați cu două doze de vaccin Pfizer/BioNTech în ianuarie, a scăzut. Sahin acuză răspândirea rapidă a variantei Delta pentru scăderea imunității.
Totuși el crede că nu e nevoie de o a treia doză, deoarece cei care sunt vaccinați și se infectează nu fac o formă de boală care să le pună viața în pericol. “Fiecare guvern trebuie să decidă ce strategie alege”, transmite Sahin, potrivit WSJ.
Șeful BioNTech a declarat că imunitatea împotriva coronavirusului la persoanele care au fost complet vaccinate cu Pfizer în ianuarie scade din cauza răspândirii rapide a variantei Delta. Ugur Sahin confirmă astfel datele care au apărut în Israel săptămâna trecută.
Însă chiar dacă nivelurile de anticorpi scad la șapte luni de la imunizare, majoritatea vaccinaților vor rămâne protejați împotriva bolilor severe și s-ar putea să nu aibă încă nevoie de a treia doză, potrivit lui Ugur Sahin, CEO al companiei germane BioNTech care creat vaccinul și a colaborat cu Pfizer pentru a dezvolta serul pentru piața globală.
Imunitatea oferită de vaccin scade în fața variantei Delta, dar vaccinații nu se îmbolnăvesc grav
- Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România, 23 iulie 2021. 16.502 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore
- Concluziile unui studiu al cercetătorilor francezi: vaccinul de la Pfizer nu creşte riscul de probleme...
- Israelul a început să administreze a treia doză de vaccin Pfizer. Cine sunt persoanele chemate din nou la vaccinare
„Concentrația anticorpilor scade”, a spus doctorul Sahin, adăugând că „protecția oferită de vaccin împotriva noii variante este considerabil mai mică.” Doctorul Sahin a comentat datele preliminare ale unui studiu din Israel, care arată că persoanele care au fost imunizate în ianuarie au o probabilitate de trei ori mai mare de a se infecta decât cele care au fost imunizate în mai.
Cu toate acestea directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Dr. Rochelle Walensky, a declarat joi la Casa Albă că vaccinurile oferă un grad ridicat de protecție împotriva infecțiilor, a dezvoltării bolilor grave și a decesului în cazul variantei Delta.
Guvernele ar trebui să decidă dacă vor să administreze o a treia doză pentru a crește imunitatea sau dacă vor permite infecției controlate să progreseze în rândul persoanelor care au fost vaccinate, știind că probabil nu ar experimenta simptome care pun viața în pericol a spus doctorul Sahin.
Vaccinul BioNTech-Pfizer, bazat pe tehnologia ARN mesager, generează o imunitate dublă împotriva coronavirusului: protecție împotriva infecției, care este asigurată de anticorpi, și protecție la nivel celular, adică așa-numitele celule de memorie sunt antrenate pentru a identifica mecanismele de apărare a virusului care distrug agentul patogen oricând intră în organism. Slăbirea primei linii de apărare - anticorpii - înseamnă că persoanele vaccinate s-ar putea infecta din nou, dar nu au existat dovezi că imunitatea lor celulară scade, deoarece majoritatea infecțiilor nu se transformă în boli severe, a explicat doctorul Sahin.
Fiecare guvern trebuie să decidă dacă administrează a treia doză
Date preliminare publicate de Ministerul Sănătății din Israel săptămâna trecută și realizate pe un număr mic de persoane au arătat că, după două doze, vaccinul a fost eficient în proporție de 39% în reducerea riscului de infecție și în proporție de 40% în reducerea riscului de boală simptomatică într-o perioadă în care varianta Delta a devenit majoritară. Vaccinul a fost 91% eficient în prevenirea bolilor severe în aceeași perioadă cuprinsă între 20 iunie și 17 iulie, potrivit autorităților israeliene.
Israelul a început deja să ofere o a treia doză persoanelor imunodeprimate în această lună, iar experții guvernamentali studiază dacă este necesară să includă în acest plan o populație mai largă.
Spre deosebire de gigantul Pfizer, care susține administrarea unei a treia doze, doctorul Sahin a spus că nu va da sfaturi publice cu privire la utilizarea dozei 3, cunoscută și sub numele de booster, și că va interpreta datele doar pe măsură ce acestea provin din studii din viața reală, precum cel din Israel.
„Această dezbatere trebuie să se desfășoare fără noi: vom furniza doar date, iar guvernele vor trebui să ne spună ce vor”, a explicat el. Doctorul Sahin a spus că, în cazul ideal, vaccinul, care în prezent este vândut doar guvernelor, va fi autorizat pentru utilizare largă și va deveni disponibil pe piață pentru achiziții private.
În prezent, vaccinul a fost autorizat doar pentru utilizare de urgență în Occident, ceea ce înseamnă că guvernele trebuie să decidă dacă încep vaccinarea cu a treia doză. ”Când vaccinul devine disponibil pe piața liberă, toată lumea va putea lua această decizie pentru ei înșiși”, a spus doctorul Sahin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰