Meniu
Search
x

Video Scene ca la război la "Matei Balș". Doi pacienţi stau înghesuiţi în acelaşi pat, bolnavii așteaptă cu orele pe coridoare. Medic: "Nu este normal, dar nu avem ce să facem"

Nu mai avem niciun pat liber la terapie intensivă covid în Capitală. La Institutul Matei Balş, bolnavii aşteaptă cu orele în camera de gardă eliberarea unui pat, iar medicii sunt disperaţi. S-a ajuns în situaţia ca doi pacienţi să împartă acelaşi pat. În toată ţara, mai sunt doar 19 locuri libere la ATI, în câteva judeţe. 

De Ema Schweninger la 20.09.2021, 20:26
Vezi și

Camera de gardă a Institutului Matei Balş. Toate cabinetele de consultaţie au fost transformate în saloane. Sunt scene ca la război: doi pacienţi stau înghesuiţi în acelaşi pat. 

Soţia... i-a găsit loc aici, a băgat-o că era mai grav, eu am mai stat vreo 2, 3 ore pe scaun, eram terminat...

Cei doi soţi au ajuns la spital acum trei zile în stare gravă. Nu mai puteau nici măcar să stea în picioare. 

Reporter: Sunteţi vaccinaţi?

Pe acelaşi subiect

Femeie: Nu! 

Reporter: De ce?

Femeie: Nu vrem, ne e frică. 

Lupta se dă pentru un loc şi o şansă la viaţă

De patru zile acasă nu am mâncat nimic. Leşin, simt că nu mai am vlagă în mine. 

Vlad Murărescu, medic Institutul Matei Balş: Pot să vină pacienţi gravi de acasă, trebuie să facem tot felul de mutări ca să-i putem primi. Dăm pacienţii jos care sunt cu o stare gravă, dar un pic mai puţină gravă decât cei care vin. Ca să primească oxigen. Ştiu că nu este normal, dar nu avem ce să facem. 

Noaptea e şi mai rău. 

Vlad Murărescu, medic Institutul Matei Balş: Ambulanţele tot aduc pacienţi. Până să ajungă la noi stătuseră 2, 3 ore la Spitalul Elias, alte 2 ore la Spitalul Pantelimon. Cu greu am reuşit să le găsim un loc şi ăla pe scaun.

Ema Schweninger, reporter Observator: 16 pacienţi sunt internaţi în camera de gardă a Institutului Matei Balş. 10 dintre ei sunt dependenţi de oxigen, iar unii aşteaptă chiar şi de 72 de ore. Medicii au încercat să îi transfere într-un alt spital din Capitală. Au sunat inclusiv în spitale din alte judeţe, dar nu au găsit niciun loc liber.

Situație epidemiologică tot mai gravă în România

3.342 de noi infectări au fost raportate astăzi. Cele mai multe, în Capitală, 404. Medicii se aşteaptă ca, până la finalul săptămânii, Bucureştiul să treacă în scenariul roşu. Cu o rată a infectărilor de aproape 4 la mia de locuitori, Timişoara a intrat azi în scenariul roşu, iar certificatul verde a devenit obligatoriu în restaurante, cafenele sau în spaţiile închise. 

Virgil Musta, medic infecționist: Dacă până vineri am lucrat cu capacitatea unei singure secţii, vineri am deschis un nou etaj şi în două zile s-a umplut.

Octavian Jurma, medic: Toate judeţele din România au o rată de creştere cu peste 50%. Este un incendiu generalizat. Cei care se uită la pandemie nu înţeleg că deşi ţi-a luat poate 8 săptămâni să ajungi de la 100 de cazuri la 4.000 de cazuri îţi va lua doar 2 săptămâni să ajungi de la 4.000 de cazuri la 8.000 de cazuri. Tu vei trece de la 3 la mie vei ajunge la 6 la mie peste 2 săptămâni, nu peste 2 luni.

Sunt deja 952 de pacienţi la ATI

În Capitală nu mai e niciun pat liber la terapie intensivă. Mai sunt disponibile doar 19 locuri în 7 judeţe, printre care: Arad, Braşov şi Iaşi. 

Vlad Murărescu, medic Institutul Matei Balş: Sunt pacienţi care ajung direct în terapie intensivă. Am fost acum 2 zile de gardă... pacient care a venit cu maşina proprie şi s-a dat jos direct în ATI.

A crescut şi numărul deceselor. 78 de oameni bolnavi de COVID au murit în ultimele ore.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Scene ca la război la "Matei Balș". Doi pacienţi stau înghesuiţi în acelaşi pat, bolnavii așteaptă cu orele pe coridoare. Medic: "Nu este normal, dar nu avem ce să facem"