Video Șef Urgențe, Spitalul Pantelimon: Lucrăm ca pe front. Cu copilul meu abia apuc să mai vorbesc
În unităţile de primiri urgenţe se lucrează ca pe front. E strigătul de disperare al medicilor care nu mai fac faţă numărului mare de bolnavi. Încăperi întregi au fost transformate în saloane de terapie intensivă pentru pacienţii cu SARS-CoV-2. Bolnavii sunt intubaţi în camerele de gardă pentru că nu mai sunt locuri la reanimare.
- În curând bolnavii români ar putea fi trataţi în străinătate
- Medicii atrag atenţia că încă nu am atins punctul critic al epidemiei
Ambulanţe, pacienţi, containere. E un du-te vino continuu în curtea Spitalului Pantelimon. O mare parte din parcare a fost transformată în zonă specială pentru bolnavii confirmaţi sau pentru suspecţi. Unitatea de primiri urgenţe arată ca o secţie de terapia intensivă.
Fiorella Mitoiu, şef UPU, Spitalul Pantelimon: Ca pe front. În fosta zona de urgenţe majore teoretic avem 4 paturi cu al cincilea de rezervă. În momentul de faţă sunt 9 pacienţi: 3 intubaţi, 4 CPAP, restul pe oxigen.
Toţi aceştia ar trebui transferaţi la ATI dar nu sunt locuri.
Fiorella Mitoiu, şef UPU, Spitalul Pantelimon: Pacientul critic trebuie internat în primele ore. Am avut pacienţi care au stat şi 12, 13 zile în unitatea de primiri urgenţe. Ajungem să transferam un pacient şi să primim alţi doi la schimb.
În multe seri, şefa unităţii de primiri urgenţe nu mai ajunge acasă. Pentru că nu ar avea cine să trateze bolnavi.
Fiorella Mitoiu, şef UPU, Spitalul Pantelimon: Fiecare dintre noi are acasă o familie. Cu copilul meu abia apuc să mai vorbesc acasă. Asta ma decompensează. Am ajuns ca o oră, 2 de somn să fie suficient cât dorm alţii într-o noapte.
Bolnavii români ar putea ajunge în străinătate
Situaţia e gravă în toate unităţile de primiri urgenţe din ţară. În unele, medicii nu şi-au mai luat concedii. În altele, cei care au cerut liber au fost anunţaţi că pot fi chemaţi oricând la serviciu.
Ema Schweninger, reporter Observator: Ca să facă faţă nr mare de pacienţi, rezidenţii în medicina de urgenţă care îşi făceau stagiile în alte secţii au fost puşi să şi le întrerupă şi au fost incluşi în graficul turelor din unităţilor de primiri urgenţe.
La Floreasca, trei încăperi de la UPU sunt transformate în spaţii speciale pentru bolnavii cu COVID-19.
O pacientă a prins un loc într-un alt spital şi e transferată.
Radu Ţincu, medic ATI Spitalul Floreasca: În toate spitalele de urgenţă din Bucureşti există în camerele de gardă pacienţi care aşteaptă un loc în terapie intensivă. Disperarea este foarte mare şi este şi justificată.
În curând bolnavii români ar putea fi trataţi în străinătate.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Am iniţiat deja câteva contacte cu alte state cu care avem relaţii speciale. Sper să nu ajungem acolo.
Medicii atrag atenţia că încă nu am atins punctul critic al epidemiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰