Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Self harm - tendința periculoasă ce bântuie noua generație de tineri. De ce își provoacă adolescenții singuri răni

Oare ce face copilul meu pe internet? Este o întrebare la care fi bine să ştim răspunsul, avertizează specialiştii, pe măsură ce tot mai multe informaţii care circulă în mediul online ajung să fie pericole reale pentru copii şi adolescenţi. Iar viteza cu care trendurile îndeamnă copiii la provocări periculoase este mai mare decât capacitatea siteurilor de a bloca acest conţinut. Atunci când aceste tendinţe sunt subiect tabu în familie şi la şcoală, copiii sunt victime sigure.

de Redactia Observator

la 09.09.2022 , 16:46

Self harm sau automutilarea. Cel mai recent trend care vine cu rapiditate dinspre Statele Unite către ţara noastră. Adolescenţii şi copiii care se confruntă cu probleme pe care nu le pot gestiona şi care nu primesc sprijin din partea familiei sau prietenilor îşi provoacă singuri răni. Internetul este plin de informaţii explicite.

Irina Gruia, psiholog: Este o dorinţă de suferinţă. Suferinţa vine fie ca o prelungire a suferinţei pe care o trăiesc în viaţa lor reală, fie ca o dorinţă de autopedepsire. Când în jurul lor aud frecvent nu eşti suficient de bun, nu te iubeşte nimeni, trăiesc multă respingere, multă nedreptate, multă umilinţă. Atunci, nefiind capabili să se manifeste, să împărtăţească lucrurile acestea sau să fie furioşi. De cele mai multe ori, părinţii spun "dar de ce ţipi, dar de ce eşti nemulţumit".

Opinina psihologului e confirmată de tineri. Acasă, prăpastia dintre generaţii se lărgeşte tot mai mult iar părinţii nu ştiu cum să gestioneze emoţiile copiilor. Nici profesorii nu reuşesc şi nici nu încearcă să-i înţelegă. 

Vezi și

Reporter: vorbeşte cineva despre fenomenul ăsta, vă învaţă ce e de făcut?

Pe acelaşi subiect

Tânără: Nu, de obicei sunt doar critici, adică te consideră nebun dacă faci chestiile astea sau că ai probleme. 

Fenomenul automitilării se manifestă mai ales în adolescenţă, însă îşi are rădăcinile în frageda copilărie

Atunci când nu încurajăm copilul să vorbească despre sentimentele lui şi nu suntem deschişi, la rândul nostru, ajungem să ne dăm seama prea târziu că am pierdut legăturile cu generaţia care ne urmează. Important este să prevenim aceste fenomene.

Irina Gruia, psiholog: Să îl observăm când este mai tensionat, mai agitat, mai irascibil, când creşte cantitatea de intoleranţă la activităţile din jur sau, din contră, când devine mai izolat şi este esenţial să vedem ce grup de prieteni, ce anturaj sau ce mass media consumă (...) şi să îl însoţim în aceste activităţi

De asemenea, putem să vedem şi ceea ce îi stârneşte copilului interes în mediul online, fără să lăsăm senzaţia că îl verificăm. Pentru asta există programe de control parental care ne pot fi aliaţi.

Alin Lăzărescu, specialist social media: Ele generează alerte, generează nişte rapoarte unde au intrat copiii în ziua respectivă, cât au stat pe anumite reţele de socializare sau ce au făcut, cum au făcut. Atunci când e nevoie şi vezi că insistă pe anumite site-uri sau pe anumite reţele de socializare sau pe anumite haştaguri, (...) atunci să intervii.

TikTok este cea mai populară platformă de social media în rândul tinerilor din ţara noastră, spun specialiştii. Iar o hartă a căutărilor pe Google a informaţiilor privind fenomenul automutilării plasează Capitala şi judeţele Dollj, Timiş Cluj şi Ilfov în top.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Sănătate » Self harm - tendința periculoasă ce bântuie noua generație de tineri. De ce își provoacă adolescenții singuri răni