Video Sforăitul poate ascunde probleme grave de sănătate. Ce recomandă medicul somnolog
Dacă sforăiţi, trebuie să mergeţi la medic. Sforăitul şi oprirea respiraţiei în timpul somnului fac ca organismul să nu fie suficient de bine oxigenat, lucru care poate genera multe probleme de sănătate. Chiar dacă piaţa este plină de dispozitive care promit rezultate miraculoase, specialiştii spun că acestea trebuie folosite doar dacă sunt recomandate de un medic.
Acesta este coşmarul multor români care au în familie persoane care sforăie. Cei din jur nu pot să se odihnească, iar cei care sforie pot avea probleme grave şi trebuie să meargă la medic. Acest lucru l-a făcut şi Silvia Ciobară şi a descoperit astfel că are sindrom moderat de apnee în somn.
Silvia Ciobară: Sforăi foarte greu, mi-au spus copiii şi se opreşte, zice mami se opreşte respiraţia când dormi şi mă scol cu dureri de cap şi cu tensiune mare şi nu mă simt bine, zice ne sperii, zice du-te la medic.
Femeia a avut parte de o evaluare a somnului cu un dispozitiv special pe care l-a primit acasă şi cu care a fost monitorizată în timpul somnului.
Ioana Munteanu, somnolog: Va avea o canulă de oxigen care se anexează aici şi se ataşează pacientului la nas, are aceste două clame care se fixează pe pijamaua pacientului ca să nu cadă şi are două centuri, o centură toracică şi o centură abdominală şi pulsoximetru. Se pune ca un ceas pe mână.
După o astfel de monitorizare, dacă pacientul este depistat cu sforăit şi apnee, poate închiria un aparat de ventilaţie pe care trebuie să-l poarte noapte de noapte. Sforăitul şi apneea în somn pot duce la probleme grave de sănătate.
Beatrice Mahler, pneumolog: Induce, prin fragmentarea somnului pe parcursul nopţii, afectarea directă a imunităţii scade capacitatea organismului de a se proteja de infecţii pentru că scade capaciatatea limfocitului de a răspunde. Declanşează în organism nişte procese inflamatorii, o inflamaţie generalizată care la o persoană cu obezitate, care are un pic mai crescut colesterolul, riscul de a dezolta infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Medicii spun că dispozitivele disponibile pe piaţă, fie că vorbim de cleşti, dopuri sau brăţări cu biorezonanţă sau magnetice, nu ar trebui folosite fără un control prealabil care să excludă alte cauze ale sforăitului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰