Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sindromul ochiului uscat. Care sunt cauzele şi cât ajunge să coste tratamentul. netratată, afecţiunea se poate agrava permanent

Disconfortul termic se resimte chiar şi atunci când vorbim despre calitatea vederii. Ochiul se usucă, iar privirea devine uşor, uşor înceţoşată. Astfel, tot mai multe persoane ajung la medicul oftalmolog cu dureri oculare.

de Redactia Observator

la 27.07.2024 , 09:29

Senzaţia de ochi uscat este resimţită la orice vârstă. Netratată la timp, aceasta se poate transforma într-o afecţiune permanentă.

"O afectare a părții anterioare a ochiului, corneea este cea care se usucă și aici apar acele leziuni.Se creează pe suprafața ochiului o iritație. Pentru un sindrom de ochi uscat care e de foarte mult timp și nu îl tratăm putem să asistăm la mici cicatrici care se fac pe suprafața ochiului", explică Roxana Cozubaş, medic oftalmolog

Începand cu vârsta de 3 ani, copii pot resimţi şi ei uscăciunea oculară

Vezi și

Expunerea la ecrane este principalul factor declanşator. Clipitul excesiv, ochii roşii şi mâncărimile apar când ochiul nu mai produce suficiente lacrimi, se usucă şi devine dureros.

"Ne-am confruntat de curând cu o perioadă de caniculă în care evaporarea a fost excesivă, de asemenea dacă lucrăm într o încăpere prea încălzită cu aer condiționat. Carențele de vitamina A, D și Omega 3 și 6 sunt importante și folosirea unei medicații în exces, excesul de decongestionante nazale, antihistaminice, contraceptivelor orale", explică şi Diana Stănescu, medic oftalmolog.

Simptomele diferă în funcţie de factorii care au favorizat apariţia uscăciunii oculare. Hiperlăcrimarea, senzaţia de corp străin sau de nisip în ochi, sensibilitatea la lumină şi vederea înceţoşată necesită un consult oftalmologic. Testul Schirmar este cel mai folosit în cabinete pentru depistarea acestei afecţiuni.

Pacientă: Eu port lentiile de contact. Ochiul meu obosește după câteva ore de purtare și simt că sunt foarte uscați. Am niște picături de hidratare a ochiului.

Pacientă: Mai simt câteodată și mă frec așa la ochi. De obicei când bate vântul sau este foarte frig afară, când este cald îmi lăcrimează ochii.

Tratamentul trebuie adaptat în funcţie de severitate şi de bolile de bază care ar fi putut declanşa afecţiunea. Compresele calde aplicate pe ochi, masajul pleopelor şi igiena corespunzatoare ne pot ajuta să scăpăm rapid de disconfort.

Cât ajunge să coste tratamentul

În farmacii găsim mai multe variante de tratament pentru a ține sub control sindromul ochiului uscat. Prețul medicamentelor și dispozitivelor pot depăși însă, 200 de lei și niciunul nu este decontat. 

"Majoritatea sunt cu hypromeloză, cu acid hialuronic, toate tind să refacă filmul lipidic și să hidrateze ochiul", spune Beatrice Speteanu, farmacist șef.

Ochelarii de soare ajută la prevenirea apariţiei sindromului de ochi uscat. Daca senzaţia de uscăciune persistă mai mult de 3 zile, specialiştii recomandă un consult medical.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Sănătate » Sindromul ochiului uscat. Care sunt cauzele şi cât ajunge să coste tratamentul. netratată, afecţiunea se poate agrava permanent