Somon afumat contaminat cu listeria, retras de pe piaţa. Explicaţiile producătorilor despre contaminare
E din nou alertă alimentară în magazine - noi loturi de somon afumat, contaminat cu listeria, au fost retrase de la vânzare. Inspectorii sanitar-veterinari au cerut scoaterea produsului de pe piaţă. Iar clienţii sunt sfătuiţi să nu îl consume, dacă au apucat să îl cumpere.
E din nou alertă alimentară în magazine - noi loturi de somon afumat, contaminat cu listeria, au fost retrase de la vânzare. Inspectorii sanitar-veterinari au cerut scoaterea produsului de pe piaţă. Iar clienţii sunt sfătuiţi să nu îl consume, dacă au apucat să îl cumpere.
Bacteria este periculoasă mai ales în cazul femeilor însărcinate sau în cazul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. În ultimele trei luni, astfel de alerte s-au ţinut lanţ. Iar specialiştii le-au explicat reporterilor Observator care ar putea fi motivele.
Inspectorii ANSVSA au găsit, în urma unor controale, peste 200 de kilograme de somon cu probleme. Listeria a fost depistată în loturile a doi producători care îşi distribuiau marfa în magazine din toată ţara.
RAREŞ HĂBEANU, purtător de cuvânt ANSVSA: Au fost sechestrate în depozit 134 de kg de file de somon afumat, în depozitul procesatorului, nu a mai ajuns pe rafturile hypermarketurilor. Iar 96,77 de kg până în acest moment, din datele pe care le avem, au fost retrase.
Unul dintre producători ne-a explicat că doar produsele finite au fost contaminate.
ALESEA BRÎNZILĂ, reprezentant producător: Ne asumăm că unul din produse poate să aibă o limită a acestei listerii. Dacă legislaţia europeană , regulamentul 2073, spune că listeria nu ar trebui să depăşeaşcă acele 100 de colonii per gram, exact asta trebuiau să ne informeze şi autorităţile.
RAREŞ POPA, director de calitate: Noi avem rezultate de analiză, o primă etapă în care rezultatele sunt sub 10 unităţi formatoare de colonii,de unităţi raportat la limita admisă.
Listeria apare în cazul alimentelor neprocesate termic. Boala, numită listerioză, are simptome înşelătoare ce duc cu gândul la o gripă sau la o toxiinfecţie alimentară. Testele de sânge arată exact infecţia cu bacteria periculoasă. Sunt vulnerabile persoanele cu imunitate slabă, extremele de vârstă, dar şi femeile gravide.
ADRIAN MARINESCU, medic primar boli infecţioase: În cazul lor pot să apară probleme, să nu fie forme uşoare, să vorbim de bacteria care ajunge în sânge, asta înseamnă sepsis, o infecţie generalizată, putem să vorbim de o meningită. Infecţia cu listeria ar putea să dea şi naşteri premature.
Boala se tratează cu antibiotice. Se recomandă să spălăm bine legumele şi fructele, de asemenea, să gătim bine mâncarea, bacteria fiind sensibilă la căldură. Şi igiena mâinilor este importantă, la fel şi locurile de unde cumpărăm produsele. Specialiştii din industria alimentară spun că e posibil ca listeria să apară mai des în perioadele în care apa oceanelor este mai caldă, ceea ce favorizează înmulţirea bacteriei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰