Antena Meniu Search
x

Video Spitalele revin la normal, după 2 ani de pandemie. Cele care nu sunt exclusiv COVID trebuie să fie complet accesibile pacienţilor

La loc comanda. După doi ani de zile în pandemie, spitalele din România au nevoie de reorganizare. Dacă în cele care sunt exclusiv COVID încă nu se poate vorbi de schimbarea statutului, celelalte trebuie să facă schimbări pentru a deveni accesibile complet pentru bolnavii non-COVID. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 15.03.2022, 20:07

Vezi și

Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti a internat în perioada de pandemie atât bolnavi Covid, cât şi non-Covid. Acum funcţionează cu două unităţi de primiri urgenţe şi trebuie să reorganizeze spaţiile. Numărul de bolnavi este din ce în ce mai mare şi revenirea la statutul de dinainte de pandemie i-ar ajuta mult pe medici. 

Victoria Homorogan, asistent şef UPU Bagdasar Arseni: Probabil că sunt foarte mulţi pacienţi care nu şi-au tratat la timp afecţiunile cronice şi s-au agravat, avem o medie acum, cel puţin în ultimele trei luni de 200 şi ceva de prezentări pe zi.

Florin Bica, purtător de cuvânt Bagdasar Arseni: Primim încă pacienţi pozitivi şi atunci trebuie să-i tratăm. Şi atunci trebuie să păstrăm zone de izolare pentru pacienţii pozitivi astfel încât să protejăm personalul, să protejăm pacienţii ceilalţi.

Spitalul are în total 558 de paturi, dar pentru că este obligat să păstreze o distanţă de cel puţin doi metri între fiecare pat poate folosi doar 319 dintre acestea.

Pe acelaşi subiect

Andi Nodiţ, manager Spital Bagdasar Arseni: Interesul major este să putem utiliza toate paturile pe care le avem în dotare. 

Sunt şi părţi bune care trebuie păstrate.  

Florin Bica, medic Bagdasar Arseni: Noi vom rămâne bun cu prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti, această purtare a măştii cred că este foarte bună.

Spitalele de boli infecţiose nu pot răsufla încă uşurate pentru că acolo sunt internate atât cazurile uşoare, cât şi cele grave. În multe dintre ele, terapiile intensive încă sunt pline. 

Adrian Marinescu, director medical Matei Balș: Dacă te uiți în terapie intensivă, unde e un număr mic de paturi, acolo ele sunt aproape întotdeauna ocupate și chiar sunt pacienți în așteptare. În viitorul apropiat vom vorbi de o perioadă de tranziție. 

Se doreşte ca spitalele să revină la normal

Ministrul Sănătăţii spune că ia în calcul reorganizarea spitalelor în perioada următoare astfel încât activitatea medicală să se reia ca înainte de pandemie. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Primesc același tip de finanțare până în septembrie urmând ca să se ia o decizie de revenire graduală la modul de finanțare tradițional pe baza serviciilor medicale efectuate de spital. 

În România, sunt 252 de spitale COVID şi suport COVID.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Spitalele revin la normal, după 2 ani de pandemie. Cele care nu sunt exclusiv COVID trebuie să fie complet accesibile pacienţilor