Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Spitalul Judeţean Suceava nu mai are locuri la ATI. Medicii spun că o gravidă infectată cu Covid-19 va ocupa ultimul pat

Medicul specialist ATI Adrian Vasicovici, de la Spitalul Judeţean Suceava, a anunţat că toate cele 20 de locuri de la terapie intensivă au fost ocupate. O femeie infectată cu SARS-CoV-2, căreia i se va face cezariană, va ocupa ultimul pat de la terapie intensivă.

de Andreea Anghel

la 14.11.2020 , 19:20

Ultimul loc a fost ocupat de o femeie însărcinată, infectată cu SARS-CoV-2 Spitalul Judeţean Suceava nu mai are locuri la ATI - Profimedia Images
  • Spitalul Judeţean Suceava nu mai are locuri la terapie intensivă
  • Pacienţii ajung să fie transferaţi la alte spitale
  • Cele mai importante ştiri ale zilei la Observator 19

Toate cele 20 de paturi de la terapie intensivă, din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, au fost ocupate, potrivit news.ro. 

„De exemplu, în momentul de faţă am 19 pacienţi. Din nefericire, s-a eliberat un loc, un pacient a decedat şi urmează mai târziu să intru în sală cu o cezariană, saturaţie proastă, COVID pozitivă, care va ocupa cel de-al 20-lea loc. Tocmai ce am primit un pacient de la boli infecţioase. Cezariană, o intervenţie în mod normal destul de banală, ca să spun aşa, nu ştiu dacă e chiar termenul potrivit. În aceste condiţii, trebuie mai multă precauţie, pentru că pacienta este dependentă de oxigen, trebuie un pic monitorizare în post-operator şi atunci când pacienta oricum se află pe masa de operaţie, cezariană fiind, pot oricând să apară şi alte complicaţii, pe lângă insuficienţa respiratorie acută pe care o are deja. Atunci trebuie să fim tot timpul atenţi la eventualele complicaţii şi să fim capabili să le corectăm pe loc”, a declarat Adrian Vasilcovici.

În lipsa paturilor, pacienţii care au nevoie de terapie intensivă trebuie transferaţi. 

Articolul continuă după reclamă

Conform protocolului, avem la dispoziţie Centrul de Coordonare care poate fi apelat de orice spital care are pacient COVID cu saturaţie proastă şi care are nevoie de spitalizare, care poate coordona la nivel naţional găsirea unui loc de terapie intensivă sau pe spital. Durează undeva la o oră, două, până să îi găsească un loc. Şi noi am fost sunaţi de spitale din alte judeţe pentru locuri de terapie intensivă. Ba chiar am primit pacienţi din alte spitale şi, la rândul nostru, am fost nevoiţi chiar să trimitem şi noi mai departe, pentru că efectiv nu aveam loc”, a mai adăugat medicul specialist.

Cât despre ce semnifică pentru un bolnav să nu fie ventilat mecanic, în cazul în care are nevoie, Adrian Vasilcovici spune că situaţia este discutabilă. 

„Sunt cazuri care impun intubatul imediat şi atunci pacientul este intubat, ventilat mecanic, asistat spre exemplu de colegii din urgenţă şi transferat cu primă ocazie la un spital cu terapie intensivă. Sau sunt acei pacienţi care ar avea nevoie de non-invaziv şi sperăm că pot să aştepte cu două surse de oxigen până se eliberează un loc unde poate să îi primească, oricât ar dura. În caz de deteriorare, avem colegii noştri din urgenţă care ar putea să îi intubeze, să îi ventileze mecanic temporar”, a completat medicul.

Potrivit statisticilor, în judeţul Suceava sunt 11.293 de cazuri confirmate cu coronavirus, iar incidenţa infectării înregistrată la 14 zile este de 2,2.

Andreea Anghel Like

Andreea Anghel are o experiență de doi ani în presa audiovizuală, iar din octombrie 2020 s-a alăturat echipei observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Sănătate » Spitalul Judeţean Suceava nu mai are locuri la ATI. Medicii spun că o gravidă infectată cu Covid-19 va ocupa ultimul pat