Antena Meniu Search
x

Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, secţie de mari arşi la cele mai înalte standarde

Există totuşi şi spitale unde pacienţii cu arsuri grave pot primi tratament la fel ca în alte ţări europene. La cinci ani de la Colectiv şi cu o investiţie de 8 milioane de euro, Iaşiul se poate mândri acum cu o secţie de mari arşi la cele mai înalte standarde.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 31.10.2020, 14:54

Vezi și
  • Nu doar cazurile din zona Moldovei au trecut pragul secţiei.
  • În istoricul spitalului din Iaşi se numără pacienţi din întreaga ţară.

La cinci ani de la tragedia din Colectiv, unul dintre puţinele spitale care poate trata pacienţii cu arsuri grave este "Sfântul Spiridon", din Iaşi. Secţia de chirurgie plastică pentru arşi de aici a fost renovată cu un an în urmă.

Ioan Bârliba, manager spital: O clinică la cele mai înalte standarde europene, şi când spun asta nu spun lucruri mari, ci lucruri adevărate. La această oră, clinica funcţionează la capacitate maximă, are 5 paturi pentru marii arşi şi 15 paturi pentru arsuri medii şi mici.

În ultimul an, clinica a primit peste 250 de pacienţi cu arsuri, dintre care mulţi cu arsuri grave şi foarte grave. Nu doar cazurile din zona Moldovei au trecut pragul secţiei. În istoricul spitalului din Iaşi se numără pacienţi din întreaga ţară.

Ioan Bârliba, manager spital: Avem şi din Tulcea, avem şi din Vrancea, avem şi din Buzău, avem şi din Galaţi, şi din Ialomiţa...

Până în acest punct, însă, drumul a fost lung, iar investiţia a fost pe măsură: aproape opt milioane de euro.

Opt ani a durat până a fost finalizată noua secţie de chirurgie plastică şi arşi de la Iaşi. În tot acest timp secţia funcţiona într-un spaţiu improvizat pe alte clinici ale spitalului, iar la Iaşi nu puteau fi trataţi pacienţi care aveau arsuri pe mai mult de 25% din suprafaţa corpului.

Conducerea spitalului nu a investit doar în aparatură, ci şi în medici. O parte dintre ei au fost trimişi în străinătate la specializare. Pandemia a întrerupt, însă, plecările medicilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, secţie de mari arşi la cele mai înalte standarde