Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Studiu: Suplimentele cu vitamina D nu oferă beneficii în tratarea virusului Covid-19

Ideea că suplimentele cu vitamina D pot reduce susceptibilitatea și severitatea Covid-19 este atrăgătoare, pentru că oferă o soluție simplă și la îndemâna oricui de a se proteja de boală, însă cercetătorii nu au reușit să dovedească beneficiile administrării acestui supliment atunci când vine vorba de tratarea sau prevenirea Covid-19.

de Ana Maria Ghiarasim

la 10.03.2021 , 19:20

Capsule cu vitamina D așezate într-un bol, în lumina soarelui Suplimentele cu vitamina D nu oferă beneficii în tratarea virusului Covid-19 - Profimedia Images
  • În general, vitamina D ajută răspunsul imun al organismului la infecțiile respiratorii.

Două studii aflate încă în evaluare și-au propus să analizeze legătura dintre nivelurile de vitamina D din organism și Covid-19, iar ambele au ajuns la aceeași concluzie: nu există o legătură directă între deficiența de vitamina D și tratarea/prevenirea Covid-19, scrie The Guardian.

Un grup de cercetători a exploatat o bază de date cu sute de mii de participanți, în mare parte albi, pentru a afla dacă prin administrarea de vitamina D scade probabilitatea de a face o formă severă, ori simptomatică de Covid-19.

Cercetătorii au luat în calcul anumiți markeri genetici care îi fac predispuși pe unii oameni la deficiențe de vitamina D, lucru care nu este influențat de factori precum vârsta și alte condiții de bază.

Articolul continuă după reclamă

Lipsa vitaminei D și gravitatea bolii Covid-19

Un alt studiu a comparat prevalența deficitului de vitamina D în 24 de țări europene cu datele privind infecțiile, recuperarea și mortalitatea Covid.

Autorul principal al studiului, dr. Michael Chourdakis, de la Universitatea Aristotel din Grecia, a declarat că analiza a evitat limitările metodologice ale studiilor anterioare folosind doar date recente despre vitamina D și nu a inclus doar subgrupuri ale populației, de exemplu, persoanele din căminele de bătrâni.

În plus, în loc să utilizeze nivelurile medii de vitamina D, care pot fi distorsionate de anumite părți ale unei populații cu concentrații foarte mari sau foarte scăzute, au analizat în mod specific nivelurile de deficiență.

"Există o supraîncărcare a informațiilor despre beneficiile vitaminei D. Vitamina D a fost lăudată pentru prea multe lucruri, chiar dacă avem date foarte puține pentru a susține asta”, a spus dr. Michael Chourdakis.

El a adăugat că studiul a fost solid metodologic și datele nu au arătat nicio corelație semnificativă între vitamina D și infecțiile cu Covid, recuperare sau mortalitate.

Excesul de vitamina D, dăunător pentru sănătate

În general, vitamina D ajută răspunsul imun la infecțiile respiratorii, spun cercetătorii, însă dovezile referitoare la îmbolnăvirile de Covid-19 nu sunt suficient de robuste ca oamenilor să le fie recomandate în masă aceste suplimente.

Medicii avertizează că nivelurile ridicate de vitamina D sunt extrem de dăunătoare putând conduce la hipercalcemie si nefrocalcinoza, mai ales în cazul copiilor. Este important sa fie respectate dozele recomandate pentru fiecare pacient in parte si sa fie aleasa forma farmaceutica potrivita varstei (pentru copiii mici solutiile dozabile in picaturi fiind cele mai indicate)

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Studiu: Suplimentele cu vitamina D nu oferă beneficii în tratarea virusului Covid-19