Antena Meniu Search
x

SUA au aprobat un medicament controversat pentru Alzheimer, primul din ultimii 20 de ani. Medicii au păreri divizate

Autoritatea pentru medicamente din SUA (FDA) a aprobat un controversat tratament pentru Alzheimer, primul medicament pentru această boală din ultimii 20 de ani și prima terapie din America pentru încetinirea evoluției bolii.

de Redactia Observator

la 07.06.2021, 23:20

SUA au aprobat un medicament controversat pentru Alzheimer, primul din ultimii 20 de ani. Medicii au păreri divizate
Xavier (90 de ani) vine în fiecare zi să-și viziteze soția Carmen (92 de ani), care suferă de Alzheimer, prin fereastra unei case de bătrâni din cauza restricțiilor Covid-19, în Barcelona, 2021 - Profimedia

Primul tratament nou pentru boala Alzheimer în ultimii 20 de ani a fost aprobat de autoritățile de reglementare din Statele Unite și ar putea fi folosit și în Europa în următorii ani. Numit Aducanumab, medicamentul țintește cauza principală a Alzheimerului, cea mai frecventă formă de demență, mai degrabă decât simptomele sale, relatează BBC.

Ce este Aducanumab

Organizațiile caritabile au salutat vestea unei noi terapii pentru această afecțiune. Dar oamenii de știință sunt împărțiți cu privire la potențialul impact din cauza incertitudinii asupra rezultatelor studiului. În România în 2019, erau diagnosticați 300.000 de bolnavi cu  Alzheimer, mult peste media europeană, la care se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și sunt nediagnosticați, potrivit unui studiu. 

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat că există „dovezi substanțiale conform cărora aducanumabul reduce plăcile de proteine beta-amiloide din creier” și că acest lucru „ar putea să prezică beneficii importante pentru pacienți”.

Studii controversate cu Aducanumab

În martie 2019, studiile internaționale în stadiu avansat cu aducanumab, realizate pe 3.000 de pacienți, au fost oprite atunci când analizale au arătat că medicamentul, administrat sub formă de perfuzie lunară, nu a reușit să încetinească deteriorarea memoriei și a problemelor de gândire mai mult decât un placebo.

Dar mai târziu în acel an, producătorul american Biogen a analizat mai multe date și a concluzionat că medicamentul a funcționat, atâta timp cât a fost administrat în doze mai mari. Compania a mai spus că medicamentul a încetinit semnificativ declinul cognitiv.

Aducanumab țintește amiloidul, o proteină care formează aglomerări anormale în creierul persoanelor cu Alzheimer și care poate deteriora celulele și declanșa demența, inclusiv probleme de memorie și gândire, probleme de comunicare și confuzie.

Aldo Ceresa, un britanic de 68 de ani care a participat la studiu, a observat pentru prima dată acum 10 ani că are probleme în a diferenția stânga de dreapta. După diagnosticare, bărbatul originar din Glasgow și care locuiește acum în Oxfordshire, aproape de familia sa, a trebuit să renunțe la cariera de chirurg.

Ceresa a luat aducanumab timp de doi ani înainte ca studiul să fie oprit - și apoi a trebuit să aștepte aproape la fel de mult pentru ca un alt studiu, la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie, din Londra, să înceapă.

„Sunt bucuros să mă ofer voluntar. Îmi place foarte mult această călătorie prin care trec și, evident, beneficiile pe care le obțin, de care sunt foarte, foarte recunoscător”, spune el.

Este convins că medicamentul l-a ajutat. "Simt că nu sunt la fel de confuz. Deși nu a dispărut, nu este la fel de rău. Și devin puțin mai încrezător acum." Ceresa spune că și familia sa a observat îmbunătățiri. "Nu am ajuns la nivelul pe care îl aveam înainte, dar mă îndrept în direcția bună."

Entuziasm prudent 

”Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Acesta nu este un medicament miraculos și nici un remediu pentru Alzheimer, ci este primul tratament care abordează mecanismul distructiv din creier care determină distrugerea neuronilor. Și acesta este un moment de referință.

Dar atât în Marea Britabie, cât și în Statele Unite comunitatea științifică este împărțită. În timp ce unii au salutat aprobarea, numind-o o piatră de hotar pentru milioane de persoane care trăiesc cu Alzheimer, alții consideră că medicamentul va avea doar beneficii marginale. Organizațiile caritabile spun că vor presa pentru o aprobare mai rapidă în Marea Britanie - dar ar putea dura încă un an.

În cele din urmă, nu știm cât va costa aducanumab - ar putea fi zeci de mii de lire sterline pe pacient în fiecare an. Și dacă este aprobat, accesul va fi limitat la cei care au efectuat scanări cerebrale de specialitate pentru a-și confirma diagnosticul. În ciuda tuturor avertismentelor, acesta este momentul unei sărbători foarte prudente”, a comentat Fergus Walsh, editor medical pentru BBC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » SUA au aprobat un medicament controversat pentru Alzheimer, primul din ultimii 20 de ani. Medicii au păreri divizate