Antena Meniu Search
x

Subvarianta Omicron BA.2 este şi mai contagioasă decât cea iniţială. Ce s-a descoperit până acum despre ea

Varianta coronavirusului Omicron (BA.1), este dominantă la nivel mondial, însă subvarianta BA.2, care a devenit tulpina dominantă în Danemarca, pare mai contagioasă, a declarat miercuri ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke, potrivit NBC.

de Redactia Observator

la 31.01.2022, 16:21

Secţie Covid în spital
Ce s-a descoperit până acum despre subvarianta Omicron BA.2 - Shutterstock

Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, anunţă că valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza apariţiei unei subvariante, precizând că la aceasta nu au fost remarcate modificări în privinţa gravităţii bolii.

"La ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2. Însă ţinând cont de prezenţa acestei sub- variante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare (Statens Serum Institute Danemarca), putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante. Am menţionat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron , poate urma o perioadă de acalmie (linişte) interepidemică cu condiţia ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut, singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a transmis Prof. Dr. Emilian Popovici.

Ce este diferit la subvarianta Omicron BA.2

Subvarianta BA.2 a evoluat cel mai probabil pe măsură ce omicronul a circulat pe scară largă în întreaga lume. Pe măsură ce un virus se răspândește și se reproduce, el preia în mod natural mutații aleatorii care pot schimba modul în care se comportă, cum ar fi cât de contagios este sau cât de grav poate îmbolnăvi oamenii - deși multe mutații nu vor schimba modul în care virusul afectează oamenii. Este prea devreme pentru a ști cu siguranță, dar există îngrijorări că mutațiile specifice identificate cu subtipul BA.2 l-ar putea face mai contagios sau mai capabil să reziste în faţa vaccinurilor - doi factori care au permis deja ca varianta omicron să se răspândească atât de răspândit în jurul glob.

Pe acelaşi subiect

Tulpina originală omicron, cunoscută sub numele de BA.1, a prezentat aproximativ 50 de mutații genetice care au separat-o de tulpina originală a coronavirusului. Treizeci și șase dintre mutații au fost la proteinele spike ale virusului, care acoperă exteriorul virusului și sunt principalele ținte ale vaccinurilor și tratamentelor precum anticorpii monoclonali.

Potrivit NBC, un studiu publicat în Journal of Medical Virology pe 29 decembrie a constatat că subtipul BA.2 are 28 de mutații în proteinele sale, mai multe dintre ele fiind diferite de tulpina originală omicron. Organizația Mondială a Sănătății nu a clasificat încă BA.2 drept o „variantă de îngrijorare”, dar a spus că caracteristicile sale, „inclusiv proprietățile de evacuare imunitară și virulența, ar trebui să fie prioritizate în mod independent”.

Subvarianta BA.2, tulpina dominantă în Danemarca

Subvarianta BA.1 reprezintă în prezent 98% din toate cazurile la nivel mondial, dar în Danemarca a fost dată la o parte de BA.2, care a devenit tulpina dominantă în a doua săptămână din ianuarie, informează Reuters. Agenţia britanică de securitate sanitară a desemnat BA.2 drept o variantă în curs de investigare, afirmând că aceasta ar putea avea un avantaj de creştere.

Calculele preliminare sugerează că BA.2 ar putea fi de 1,5 ori mai infecţioasă decât BA.1, a declarat miercuri, într-o notă, principala autoritate daneză pentru boli infecţioase, Statens Serum Institut (SSI). Cu toate acestea, o analiză iniţială a institutului nu a arătat nicio diferenţă în ceea ce priveşte riscul de spitalizare pentru BA.2 în comparaţie cu BA.1.

„Există unele indicii că este mai contagioasă, în special pentru persoanele nevaccinate, dar că poate infecta într-o măsură mai mare şi persoanele care au fost vaccinate", a declarat directorul tehnic al SSI, Tyra Grove Krause.

Acest lucru ar putea însemna că vârful epidemiei din Danemarca se va prelungi puţin mai mult în februarie decât s-a prognozat anterior, a spus Krause. Cazuri BA.2 au fost înregistrate şi în Marea Britanie, Suedia şi Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca.

Danemarca a anunţat miercuri că intenţionează să elimine ultimele restricţii COVID-19 până la 1 februarie, fiind cea mai recentă ţară din Europa care a făcut acest lucru în ciuda numărului record de infecţii zilnice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Subvarianta Omicron BA.2 este şi mai contagioasă decât cea iniţială. Ce s-a descoperit până acum despre ea