Antena Meniu Search
x

Video Testarea elevilor, suspendată după prima săptămână. Nu mai sunt teste de salivă, iar ministerele pasează vina

Testarea elevilor a fost suspendată după prima săptămână de glorie pentru că nu mai avem teste. Iar vina nu şi-o asumă nimeni! Ministerele aruncă mingea de la unul la altul şi nu ştiu să spună când vine următorul lot de teste. Posibil în weekend. Peste 10 milioane de teste pe bază de salivă ar fi trebuit să ajungă astăzi în şcoli

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 10.12.2021, 19:36

Vezi și

Am luat autorităţile, pe rând, la întrebări. Fiecare aruncă responsabilitatea la altcineva. "Ministerul Sănătăţii nu are nici cea mai mică legătură cu această campanie de testare în şcoli procedura de achiziţii, inspectoratul pentru situaţii de urgenţă şi ONAC, programul în sine, distribuţia, organizarea...Ministerul Educaţiei", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

L-au întrebat tot jurnaliştii. "Testele se achiziţionează la nivelul ONAC-ului. IGSU semnează contractele subsecvente şi se distribuie pe baza Ministerului Educaţiei", a declarat Raed Arafat, şeful DSU. La Educaţie, Sorin Cîmpeanu a refuzat un interviu. A trimis doar un comunicat: Ministerul Educației nu are competențe în a se pronunța asupra unor date stabilite despre achiziție, contractarea și gestiunea bugetului aferent. Cartoful fierbinte se mută iar la Raed Arafat. "La testele de salivă am avut mai mult acorduri cadru încheiate, dar unele dintre firme nu s-au prezentat. Nu putem să facem nimic în acest sens. Avem promisiuni să se livreze în cursul weekendului!", a declarat Raed Arafat.

Au fost trimise ultimele teste găsite prin depozite

Firmele care ar fi trebuit să livreze al treilea lot au fost rugate să ajute. Ce mai rămăsese prin depozitele din Bucureşti a fost trimis la grădiniţe. "Neavând suficiente teste cât să acoperim toţi preşcolarii şi elevii din Bucureşti ei sunt cei mai expuşi pentru că nu poartă mască şi nu pot fi vaccinaţi", a declarat Larisa Gojnete, purtător de cuvânt ISMB.

Testele pe bază de salivă au ajuns la grădiniţă undeva dupa ora prânzului, aşa că graba cea mai mare acum a doamnelor educatoare este să asambleze kit-urile pentru toţi preşcolarii. Ca să le predea părinţilor până când pleacă acasă. "Am preluat 425 de teste pentru 204 de preşcolari. Noi am achiziţionat punguţele speciale pentru kit-uri şi a durat vreo 60 de minute", a declarat Aida Voina, directoare la Grădiniţa Nr.40.

La Timişoara s-au găsit teste pentru toţi elevii doar pentru o zi. "Nu am primit nicio explicaţie. Este o luptă contra cronometru. Sperăm să avem şi pentru testările următoare, cu dorinţa noastră ca următoarele să vină ambalate", a declarat Sorin Ionescu, director la Colegiul Naţional Bănăţean. Oricum ar fi, copiii intra în vacanţă în mai puţin de două săptămâni. Aşa că autorităţile ar trebui să se decidă dacă se va mai face acestă testare vreodată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » Testarea elevilor, suspendată după prima săptămână. Nu mai sunt teste de salivă, iar ministerele pasează vina