Antena Meniu Search
x

Video Testele de salivă au provocat un nou scandal: părinţii, nervoşi după ce peste 50% din rezultate au fost greşite. Reacţia lui Cătălin Botezatu: "Românul s-a născut român"

Tot mai mulţi părinţi cer renunţarea la testele pe bază de salivă pentru că testarea este neconcludentă. Din cei 91 de elevi pozitivi la testele făcute acasă, testul PCR a confirmat doar 22. Ba mai mult, autorităţile nu ştiu să spună când va ajunge următorul lot de teste în şcoli. Depozitele de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă ar fi goale deocamdată.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.12.2021, 07:19

Vezi și

Peste 50% dintre elevii pozitivi la testele pe bază de salivă au descoperit că sunt negativi la PCR. Din cele 60 de rezultate pozitive la testul de salivă, 38 au fost infirmate la testul PCR. Părinţii cer acum să se renunţe complet la acest tip de screening. Chiar şi cei care înainte susţineau cel mai mult asta. Acurateţea lasă de dorit. "Este incomparabil mai mica decat este PCR-ul. Cei care au ales testele sa vada si sa revada din punct de vedere al specificitatii aceste teste", a declarat Beatrice Malher, manager la Institutul "Marius Nasta".

Reacţia lui Cătălin Botezatu

Autorităţile par luate prin surprindere. "Pentru mine este surprinzător de mare rata de teste fals pozitive, pentru fals negative, acolo înţeleg, dar pentru fals pozitive nu prea înţeleg", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. De altă părere sunt furnizorii. Cătălin Botezatu, cel care deţine una dintre firmele câştigătoare, susţine că a îndeplinit toate criteriile cerute la achiziţie.

"Nu exista nicio problemă la calitatea testelor! Testele au venit la timp, în timp, aşa cum trebuia, aşa cum s-a livrat, dar românul s-a născut român şi întotdeauna ceva nu trebuie să îi convină", a declarat Cătălin Botezatu. Peste 6,5 milioane de teste au fost livrate în şcoli săptămâna trecută din cele 70 de milioane promise iniţial de Ministerul Educaţiei. Urmatorul termen de livrare ar fi 9 decembrie. Autorităţile recunosc că ar putea să apară întârzieri.

"Există din păcate situaţii de întârziere şi de livrare sunt aspecte comerciale. Încercăm cât mai repede să aducem în continuare şi să continuăm livrarea către şcoli", a declarat Raed Arafat. Surse Observator spun însă că în depozitele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă bate vântul deocamdată.

Acum sunt aşteptate următoarele două loturi, care urmează să fie distribuite mai departe către inspectoratele şcolare. Şcolile însă nu au primit nicio veste. Iar profesorii speră doar să nu mai fie chemaţi din libere ca să ambaleze kiturile pentru elevi. Mâine e a doua oară în această săptămână în care elevii trebuie să fie testaţi înainte de a merge la şcoală.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Testele de salivă au provocat un nou scandal: părinţii, nervoşi după ce peste 50% din rezultate au fost greşite. Reacţia lui Cătălin Botezatu: "Românul s-a născut român"