Antena Meniu Search
x

Video Nici nu a început bine testarea elevilor, că s-a şi terminat. Şcolile au rămas fără teste, autorităţile pasează vina

Nici nu a început bine, că s-a şi terminat! Vorbim despre testarea pe bază de salivă a elevilor din România. Astăzi ar fi fost termenul de livrare pentru următorul lot de teste de săptămâna viitoare. Şcolile nu au nicio veste. Ministrul Educaţiei spune că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă e vinovat. Iar de aici vina se rostogoleşte în curtea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.12.2021, 20:25

Vezi și

Aşa a început astăzi prima oră pentru elevii din toată ţara. La finalul programului, însă, profesorii ar fi trebuit să îi anunţe pe copii şi pe părinţi că mai primesc un set de teste pentru săptămâna viitoare. Doar că încă nu ştie nimeni nimic. "Dacă urmau să vină şi noi să le putem distribui mâine. Vom aştepta şi noi precizările făcute de inspectorat şi minister. Durata de ambalare a fost undeva la 5 ore. Asta dacă vin, da, categoric", a declarat Georgeta Iordache, învăţătoare.

Peste tot, aceeaşi situaţie. Părinţii speră să le primească vineri, măcar. Termenul legal de livrare era 9 decembrie. Dar azi dimineaţă depozitele erau goale. Ministrul Educaţiei spune că răspunsul nu e la el. Aşa că ieri a făcut o solicitare către Ministerul Afacerilor Interne, respectiv IGSU. "Vă rugăm să ne transmiteţi cu celeritate graficul de aprovizionare eşalonată cu teste de salivă în condiţiile în care necesarul pentru săptămâna 13-19 este insuficient pentru administrarea în prima zi a săptămânii", a fost mesajul Ministerului Educaţiei.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă aruncă mingea mai departe: "Ca urmare a mai multor informații apărute în mass-media, conform cărora, caietul de sarcini ar fi fost elaborat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, precizăm că NU reprezentanții DSU sau IGSU au întocmit caracteristicile regăsite în caietul de sarcini elaborat în scopul achiziționării dispozitivelor medicale despre care facem referire, ci reprezentanți  din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), la solicitarea ONAC".

"Aceste teste sunt, ca achiziţie, făcute de ONAC, că implementarea este făcută prin IGSU, prin mecanismul logistic pe care îl avem. Distribuirea lor se face în baza metodologiei de la Ministerul Educaţiei. Eu v-am zis că există, din păcate, situaţii de întârziere pentru unele firme", spune şi Raed Arafat, şeful DSU.

Pe acelaşi subiect

Mult aşteptatele teste nu mai există

Cert e că mult aşteptatele teste nu mai există. Epopeea a început din primăvară, când Ministerul Educaţiei a solicitat testele. După multe luni de întârziere, au ajuns în şcoli abia în urmă cu o săptămână. Achiziţia a fost făcută de Oficiul pentru Achiziţii Publice pentru 70 de milioane de dispozitive. Câştigătorii primului lot au livrat la timp dispozitivele. Peste 6,5 milioane.

"Testele au venit la timp, în timp, aşa cum trebuia!", a declarat Cătălin Botezatu. Ministrul Educaţiei a anunţat că în acest moment,fiecare inspectorat judeţean mai are aproape jumătate din numărul total de teste necesare pentru ziua de luni. Şi şcolilor le-a mai rămas câteva, dar nu destule. Lotul al doilea ar fi însemnat încă 11 milioane de teste pentru copii si profesori, iar lotul al treilea, 7 milioane jumatate. Sunt furnizori diferiţi. Tot cu întârziere, IGSU a semnat şi contractele subsecvente pentru testele rapide antigen, necesare spitalelor din România. Licitaţia a fost finalizată la începutul lunii noiembrie, dar abia astăzi câştigătorii au fost chemaţi să semneze contractul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Nici nu a început bine testarea elevilor, că s-a şi terminat. Şcolile au rămas fără teste, autorităţile pasează vina