Antena Meniu Search
x

Teste pentru coronavirus gratuite pentru 50 de mii de localnici în Maramureș

În judeţul Maramureş se vor testa gratuit pentru coronavirus 50.000 de persoane în cursul acestui an. Costurile testării ar urma să fie acoperite din bugetul judeţean, dar şi cel local al municipiului Baia Mare. Înscrierea beneficiarilor urmează să aibă loc în maxim două săptămâni.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 13.06.2020, 15:48

În Maramureș vor fi testați gratuit pentru coronavirus 50 de mii de localnici în acest an Vezi și
  • Testele vor fi făcute în 2020.
  • Analizele vor fi prelucrate de 4 spitale din județ.

Un manager de cafenea din Baia Mare şi-a redeschis recent terasa pentru clienţi. Chiar dacă şi-a luat toate măsurile necesare pentru combaterea îmbolnăvirii cu noul coronavirus, clienţii sunt reticienţi să se oprească pentru a savura o cafea. Această frică este întâlnită la mai toate cafenele din ţară. Imediat ce a aflat de testarea gratuită, managerul este decis să îşi încurajeze angajaţii să se înscrie pe platforma online. Crede că astfel clienţii nu ar mai fii împiedicaţi să se oprească la terasă.

Robert Bandi, manager cafenea: Această perioadă de după pandemie înseamnă o adaptare la o nouă realitate pentru Horeca, Atât angajații, cât și clienții, înfruntă noi provocări. Dar unica soluție e să ne adaptăm, și tocmai de aceea vedem o soluție foarte bună în testarea în masă a maramureșenilor.

Platforma pe care pot să se înscrie beneficiarii va fi operaţională peste aproximativ două săptămâni. Pe modelul implementat în București, se vor organiza centre de colectare a probelor, iar aceste monstre vor ajunge la 4 dintre spitalele din judeţ care au laborator de biologie moleculară dotate cu aparate PCR.

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş: În județul Maramureș, toate testele vor fi real-time PCR, pe metoda pooling. Asta înseamnă că nu vom avea nevoie de 50 de mii de teste, poate 5 mii de teste vor fi suficiente pentru a identifica restul populației de 50 de mii. Adică se face un singur test pentru 10 oameni, iar dacă unul dintre aceste teste este negativ, atunci se revine și se reface test pentru acești oameni.

Curioşi de un rezultat al testului pentru Covid 19, băimărenii s-au arătat deschişi să participe la o astfel de acţiune de testare în masă.

(Localnic): Mie mi se pare că totul e cam exagerat, cu toate că și eu mă protejez și, când mă duc în locuri mai strânse și nu e în aer liber, o să port și eu mască. Dar mi se pare că totul e cam exagerat, asta e părerea mea.

(Reporter): Te-ai testa pentru că ai fi curios de un eventual rezultat?

(Localnic): Nu, eu sunt sportiv și tot timpul am grijă de mine, mai ales că am stat în casă și mi-am făcut antrenamentele în spațiu închis, la mine acasă și pe teren.

(Localnică): Pensia e mică! Cine își permite la 860 să plătești? Și normal că ne-am testa, cum să nu!

(Reporter): V-ați testa din curiozitate sau din alte motive?

(Localnică): Și din curiozitate, și, na, din toate motivele.

Prin acest proiect administraţia judeţeană îşi doreşte să ajute agenţii economici să îşi testeze angajaţii, pe cei din domeniul turismului, dar şi Horeca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Teste pentru coronavirus gratuite pentru 50 de mii de localnici în Maramureș