Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Testele de salivă din școli ar putea fi eliminate. Raed Arafat: „Analizăm impactul lor, e posibil să decidem să le oprim”

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunțat, luni, că autoritățile vor analiza impactul testelor COVID în școli și vor lua o decizie dacă există suficiente motive pentru a continua această inițiativă pentru testarea elevilor.

de Redactia Observator

la 31.01.2022 , 15:04

Testele de salivă din școli ar putea fi eliminate. Raed Arafat: „Analizăm impactul lor, e posibil să decidem să le oprim” - Profimedia Images

Întrebat luni, într-o conferinţă de presă, de ce mai sunt folosite testele de salivă în şcoli, din moment ce unii experţi sunt de părere că acestea nu detectează infecţia cauzată de tulpina Omicron, Raed Arafat a răspuns că cel mai probabil se va face o analiză privind impactul acestor teste.

„O să fie probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau dar nu, dar asta normal că se discută şi cu Ministerul Educaţiei, şi cu Ministerul Sănătăţii, cu experţi în epidemiologie, şi se va decide dacă au, într-adevăr o valoare adăugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim. O să vedem acest lucru”, a afirmat Raed Arafat. 

Arafat a precizat că în şcoli au fost trimise teste „cel puţin” pentru săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare

Articolul continuă după reclamă

Adriana Pistol: Testarea elevilor face diferenţa între a închide sau nu școlile

Pe acelaşi subiect

Secretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a afirmat că testarea elevilor de două ori pe săptămână face diferenţa între a închide şcoala şi a o ţine deschisă, menţionând că prin această metodă pot fi oprite focarele de COVID.

„Dat fiind faptul că la nivelul şcolilor încă nu putem să spunem că există un grad foarte mare de afectare, sunt numai o parte dintre şcoli care au avut mai multe cazuri, peste trei cazuri într-o clasă, seriozitatea testării copilului, utilizând acele teste pe care fiecare părinte le-a primit pentru a le utiliza la domiciliu, este esenţială. Acest mecanism prin care se încearcă prin testare să se depisteze copiii care sunt posibili infectaţi şi aceştia să nu meargă la şcoală, va limita substanţial apariţia de focare în şcoli şi deci învăţământul se poate desfăşura în sistem normal, în formă fizică. Considerăm că utilizarea acestor teste de două ori pe săptămână face diferenţa între a închide şcoala ceea ce copiii noştri nu prea mai agreează. Ei au nevoie de socializare, ei au nevoie să comunice unii cu ceilalţi, prin această metodă de screening putem să oprim apariţia focarelor”, a afirmat Adriana Pistol.

COVID-19 trece şcolile în sistem online

La nivel naţional, aproape 27 de mii de elevi sunt pozitivi, iar 108 şcoli funcţionează în sistem online. Situaţia cea mai îngrijorătoare este în judeţul Cluj, unde gradul de ocupare pentru pacienţii COVID-19 a ajuns la 68 la sută. 

"În momentul în care vom ajunge la gradul de ocupare de 75 la sută cu referinţă în ziua de joi, toate unităţile vor trece în line, până când gradul de încărcare va scădea sub 70 la sută", a declarat Szilard Tasnadi, prefect Cluj. 

În Capitală, gradul de ocupare a ajuns la 31 la sută. Sunt aproape 5 mii de elevi infectaţi. Iar asta înseamnă că 809 clase sunt suspendate, iar 14 şcoli au intrat în online de luni. Creşterea este de două ori mai mare faţă de ultima săptămână. Ca să mai reducă numărul infectărilor, mulţi profesori cer deja trecerea în sistem online. "Nu sunt adeptul şcolii online, nu îmi place, dar acum poate că ar fi bine în perioada asta, 10 zile de online, astfel încât să întrerupem un şir", crede Daniela Voinea. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Sănătate » Testele de salivă din școli ar putea fi eliminate. Raed Arafat: „Analizăm impactul lor, e posibil să decidem să le oprim”