Antena Meniu Search
x

Topul celor mai poluate oraşe din România. Unul dintre ele se află chiar la munte

România conduce topul celor mai poluate ţări din Europa. Surprinzător, nu Bucureştiul are aerul cel mai încărcat. Oraşe mari, turistice, din Moldova şi Transilvania, sunt sufocate de praf şi noxe la un nivel periculos.

de Redactia Observator

la 06.03.2019, 22:42

Vezi și

România conduce topul celor mai poluate ţări din Europa. Surprinzător, nu Bucureştiul are aerul cel mai încărcat. Oraşe mari, turistice, din Moldova şi Transilvania, sunt sufocate de praf şi noxe la un nivel periculos.

Aproape 30 de mii de oameni mor, anual, în ţara noastră, din cauza efectelor poluării, susţine un raport ONU.

Topul celor mai poluate oraşe este condus de localităţi înconjurate de munţi sau dealuri verzi. Pare paradoxal, dar nu este întâmplător. 

Braşov, Cluj şi Iaşi. Sunt primele trei, cele mai poluate oraşe din ţara noastră. Au ceva în comun. Toate sunt în zone de depresiune. Au zone industriale, trafic intens şi o aglomerare urbană. Aproape un milion de oameni, în total, trăiesc în aceste trei oraşe poziţionate ca într-o căldare. De aici şi aerul irespirabil. Particulele poluante pot fi asemănate cu ceaţa. Stau la câteva zeci de metri înălţime. Şi coboară... şi se ridică. Din cauza poziţiei geografice, curenţii de aer nu pot scoate toate elementele poluante din zona urbană. 

Locul patru, în topul poluării, îl ocupă Capitala. Măsurările arată valori triple de particule pe metru cub, faţă de media eruopeană. Traficul, şantierele, chiar şi deşeurile menajere, contribuie, în fiecare zi, la aerul toxic pe care îl respirăm. 

Nordul Bucureştiului, un plin şantier pe o suprafaţă de 4,5 km pătraţi, legislaţia este clară şi impune ca aceste maldăre de nisip sau pământ să fie acoperite în momentul în care nu sunt folosite. 

Nici nu se pune problema de aşa ceva. În astfel de zone, aerul devine irespirabil.

Efectele se simt chiar şi pe termen scurt. Doar câteva respiraţii pot duce la iritaţii ale ochilor sau chiar la bronşită ori pneumonie. Probleme pe care le resimt şi localnicii, dar şi turiştii care ne vizitează ţara. 

Pe locul şapte în topul celor mai poluate oraşe este Timişoara, cu puţin peste 300 de mii de locuitori şi tot atâţia turişti ne vizitează în fiecare an. 

Constanţa este cel mai puţin poluat oraş din România. Este într-o zonă deschisă, unde curenţii sunt destul de activi în fiecare anotimp. Aşa că particulele de poluare sunt duse de vânt şi oraşul este tot timpul aerisit.

În fiecare an, în lume, şapte milioane de oameni mor din cauza problemelor de sănătate cauzate de poluare. Acest număr depăşeşte cu mult decesele cauzate de război, crime, tuberculoză sau HIV, toate la un loc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » Topul celor mai poluate oraşe din România. Unul dintre ele se află chiar la munte