Antena Meniu Search
x

Tratamentul antimalarie aplicat pacienţilor cu Covid-19 poate avea unele efecte grave (studiu)

Un medicament, considerat tratamentul-minune la începutul pandemiei, poate duce la probleme grave de inimă şi chiar deces. Asta arată ultimul studiu realizat pe aproape 100 de mii de persoane şi publicat de prestigioasa revistă medicală The Lancet. Tratamentul anti-malarie este folosit şi în spitalele din România pentru formele severe şi medii de COVID-19. Iar preşedintele american Donald Trump îl ia preventiv.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 24.05.2020, 23:03

Vezi și
  • În Franţa, tratamentul nu mai e folosit la bolnavii de coronavirus.
  • Tratamentul a fost recomandat de Donald Trump.

Andrei Ando, pacient vindecat de coronavirus: Înaintea administrarii hidroxiclorochinei am avut dureri musculare foarte puternice, timp de 5 zile, de la prima administrare a hidroxiclorochinei, durerile musculare au disparut in schimb a aparut o crestere a tensiunii arteriale,

Andrei Ando a fost pacientul 102 al României. A fost tratat cu medicamentul anti-malarie. S-a vindecat dar tratamentul a lăsat urme, spune el.

Andrei Ando, pacient vindecat de coronavirus: Şi astazi, la o luna de la finalizarea tratamentului mai obosesc foarte repede si simt dureri de spate pe care anterior nu le-am simtit. Va trebui facut un computer tomograf, o ecografie şi un EKG. EKG pentru a vedea daca nu cumva daca administrarea hidroxiclorochinei a afectat intr-un fel ritmul inimii.

Administrarea hidroxiclorochinei pacienţilor cu SARS-COV 2 ridică acum semne de întrebare.

Un studiu realizat pe aproape 100 de mii de bolnavi arată probleme de ritm cardiac şi chiar risc crescut de deces. Mai mult, tratamentul nu ar avea niciun beneficiu pentru pacienţii cu COVID. Părerile medicilor români sunt împărţite:

Carmen Dorobăţ, manager de spital: Putem vorbi despre experiente pozitive, pe loturi mai mari sau mai mici de pacienti. Am dat si la pacienti care au astfel de probleme, dar ii monitorizam foarte bine.

Virgil Musta, medic: Acest medicament trebuie administrat cu mare precautie. Trebuie sa evaluam foarte bine pacientii la care introducem aceasta medicatie.

Carmen Dorobăţ, manager de spital: Nu putem spune cu certitudine despre o posibila latura negativa a acestui tratament.

Tratamentul este aprobat de ministerul sănătăţii din România, ba chiar producem acest medicament la Antibiotice Iaşi, sub denumirea Plaquenil.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS: Rezultatele sunt foarte diferite chiar dacă apar studii. Mai avem încă de aşteptat. Este cunoscut dintotdeauna că hidroxiclorochina are efecte negative asupra acestor categorii de pacienţi şi nu o poţi utiliza la astfel de persoane. Dacă, la un moment dat, se ajunge la un consens ştiinţific care contraindică utilizarea hidroxiclorochinei, atunci şi, în România, Comisia de Boli Infecţioase va indica o schemă terapeutică care să exlucăd acest medicament.

În Franţa însă hidroxiclorochina nu mai e folosită pentru tratatarea coronavirusului dupa ce studiile i-au pus la îndoială eficacitatea. În Statele Unite, preşedintele american Donald Trump a luat medicamnetul preventiv şi i-a îndemnat şi pe alţii să-l folosească.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Tratamentul antimalarie aplicat pacienţilor cu Covid-19 poate avea unele efecte grave (studiu)