Video Tulpina britanică, dominantă în valul trei al pandemiei. Medicii se pregătesc pentru ce este mai rău
Suntem în valul al treilea al pandemiei şi tulpina dominantă este cea britanică. Supercontagioasă, tulpina britanică provoacă infecţii mai severe şi astfel este asociată cu o rată de mortalitate mai ridicată. Între timp, în România au fost confirmate pentru prima dată şi două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană. Medicii se pregătesc pentru ce e mai rău.
- Tulpina britanică este cea dominantă în România
- Doi pacienţi sunt infectaţi cu tulpina sud-africană a coronavirusului
Doi pacienţi, unul din Bucureşti şi unul din Piteşti, sunt infectaţi cu tulpina sud-africană a coronavirusului. Pacienta din Capitală este Liana Alexandru, fostă prezentatoare de televiziune. Ea a luat virusul de la soţul ei, care nu ştie unde s-a infectat. Nici fetiţa cuplului nu a scăpat.
Ceea ce înseamnă că deja şi în cazul tulpinei sud-africane avem transmitere comunitară.
Adrian Marinescu, medic infecționist: Trebuie să rămânem calmi. Am vorbit de Marea Britanie, care a ajuns să fie predominantă, vorbim de Africa de Sud, exista Brazilia și probabil că vor fi și alte variante.
Varianta sud-africană a Sars-Cov-2 este, potrivit studiilor de până acum, mai contagioasă. Şi, în cazul ei, eficienţa unor vaccinuri anti-COVID ar fi mai mică. Specialiştii încă nu s-au pus de-acord.
Simina Florescu, manager Spitalul Victor Babeș: Ar genera un tip de mutaţie care scade un pic eficacitatea unor vaccinuri sau a tuturor, nu ştim exact, dar nu la nivelul de a fi ineficient.
Adrian Marinescu, medic infecționist: Campania de vaccinare merge în continuare. Sunt studii care spun că ar exista eficiență și pentru tulpina din Africa de Sud.
Tulpina britanică este cea dominantă, cred medicii
Însă tulpina despre care medicii cred că este deja dominantă în România este cea britanică. În mai puţin de două luni, cazurile de infectări au crescut de la 12 la 77 la sută.
Dumitru Jardan, biolog: Probabil că în curând va ajunge să fie nu tulpina dominantă, ci singura tulpină din România. O să ajungă să substituie tulpina iniţială care a fost la noi.
Varianta britanică este mai contagioasă decât tulpinile anterioare şi poate provoca infecţii mai severe.
Anca Botezatu, virusolog: Tulpina britanică se răspândește cu mai multă ușurință între tineri și copii.
Dumitru Jardan, biolog: Britanicii au descoperit că are şi o mortalitate mai ridicată.
Anca Botezatu, virusolog: Este posibil ca motorul valului 3 să fie tulpina britanică în România.
Medicii se pregătesc pentru ce e mai rău.
Simina Florescu, manager Spitalul Victor Babeș: Pacienţii cu COVID sunt internaţi absolut în tot spitalul.
Adrian Marinescu, medic infecționist: Presiunea a crescut, vorbim nu numai de Terapie Intensivă, vorbim de secțiile de non-terapie.
Astăzi au fost peste 4300 de cazuri noi de infectări. În ultimele 24 de ore au fost raportate 101 decese. Iar la Terapie Intensivă sunt internaţi peste 1000 de pacienţi. Dacă acum două săptămâni erau internaţi 6.900 de pacienţi cu COVID, astăzi sunt în spital peste 9200 de bonavi. Şi harta ţării începe, din nou, să se înroşească. Cinci judeţe au intrat în scenariul roşu. Iar Timişoara este la un pas de carantină.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰