Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tulpina Delta ar putea aduce 20.000 de cazuri pe zi în România. Mesajul unui pacient care nu a crezut în coronavirus până când s-a infectat

Pandemia încă nu s-a terminat, tocmai a început valul 4. Este avertismentul medicilor de la Institutul Matei Balş, care se confruntă din nou cu o creştere a numărului de pacienţi. Mulţi sunt tineri şi vaccinaţi, dar infectaţi cu tulpina Delta.

de Ema Schweninger

la 28.07.2021 , 20:37

  • Specialiştii se pregătesc din nou pentru ce e mai rău: numărul cazurilor ar putea ajunge la 20.000 pe zi, mai mult decât am avut vreodată

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acest bărbat are 40 de ani, dar nu mai are putere nici să se ridice din pat şi să meargă la baie. E vaccinat din mai cu ambele doze de ser AstraZeneca, dar s-a infectat cu coronavirus şi a ajuns pe oxigen. 

Bărbat: M-am vaccinat şi cu rapelul cu Astra. 

Vezi și

Reporter: După ce v-aţi vaccinat aţi lăsat garda jos?

Pe acelaşi subiect

Bărbat: Am lăsat un pic garda jos, dar nu cu adevărat. 

Susţine că a stat câteva minute cu prietenii fără mască. Zece dintre ei s-au îmbolnăvit. Medicii aşteaptă rezultatele testelor dar sunt convinşi că e vorba de tulpina Delta. 

Ema Schweninger, reporter Observator: Pe holurile Institutului Matei Balş realizezi cel mai bine că războiul nu s-a terminat. În spatele uşilor saloanelor se dă o luptă nedreaptă cu acest virus nemilos. Într-o săptămână numărul pacienţilor s-a dublat, iar medicii se aşteaptă la ce e mai rău.

Nouă dintre pacienții infectați cu coronavirus sunt la terapie intensivă, la Matei Balș

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Dacă se menţine aşa, înseamnă că am început deja valul 4. Tulpina Delta se răspandeşte cu o viteză mult mai mare. Un pacient poate să infecteze în medie 6, 7 persoane din jurul său, faţă de 2, 3 pe tulpina standard.

Aceşti bărbaţi împart acelaşi salon. Cel mai tânăr, infectat cu Delta, e dependent de oxigen şi a ajuns aici în stare gravă după ce a stat mai multe zile într-un alt spital din ţară. 

Reporter: De la început v-au pus pe oxigen?

Pacient: Da. Mulţumim domnilor doctori că au grijă.  

Reporter: Ei v-au salvat practic.

Pacient: Da. 

Un alt bărbat de 67 de ani a fost coronasceptic. Până s-a infectat.

Pacient: L-am exclus COVID-ul până l-am avut. Acum cred în el, cred în medici. O să urmeze şi vaccinul.  

Numărul infectărilor a crescut cu 77% doar în ultima săptămână

Spitalele își refac stocurile de medicamente și echipamemte: combinezoane, măști, mănuși. 127 de români au fost confirmaţi până acum cu tulpina Delta. 15 dintre ei erau vaccinaţi. Varianta indiană a ucis 6 români, toţi nevaccinaţi. 

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Pandemia nu s-a terminat. A o igora înseamnă a plăti. Cel mai sumbru scenariu ar fi să sărim de cifrele pe care le-am avut în valurile 2 şi 3… Recordul a fost cam de 11 mii de cazuri pe zi. Imaginaţi-vă că s-ar putea să ajungem la 15, 20 de mii de cazuri pe zi.

Raporter: Sistemul sanitar ar face faţă?

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Nu! Atunci vom ajunge la medicină de dezastru. Toţi medicii să intre să trateze COVID, vor trebui chemaţi voluntari care să suplinească o parte din activitatea din spitale. 

Raporter: Pacienţii nu vor avea loc toţi în spital?

Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balş: Evident că nu vor avea loc toţi.

Din cauza răspândirii rapide a variantei Delta, în Statele Unite, autorităţile le recoamndă chiar şi celor vaccinaţi să poarte mască în locurile aglomerate. În marea Britanie, aproape 2000 de oameni infectaţi cu tulpina Delta au ajuns în spital, jumătate dintre ei erau nevaccinaţi.

Ema Schweninger Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Sănătate » Tulpina Delta ar putea aduce 20.000 de cazuri pe zi în România. Mesajul unui pacient care nu a crezut în coronavirus până când s-a infectat