Ultima unitate de terapie intensivă mobilă a ajuns în Argeș
Judeţul Argeş este în topul zonelor cu cea mai rapidă creştere a cazurilor de infectare cu noul Coronavirus. Iar situaţia este dramatică, mai ales că în judeţ nu mai sunt locuri libere la ATI.
- În unitatea mobilă vor lucra 4 infecţionişti şi 12 asistenţi.
- Socoteala autorităţilor iese cu greu, fără zile de concediu sau weekend.
De aceea, autorităţile au luat decizia de a trimite ultima unitate de terapie intensivă mobilă, disponibilă în acest moment.
Piteşti, ora 6 seara. Pe poarta spitalului judeţean intră ajutorul mult-aşteptat de medici şi la propriu, o gură de oxigen pentru pacienţi. O unitate de terapie intensivă mobilă, ultima de acest fel disponibilă pentru moment în România.
Adriana Molfea, manager spital judeţean de urgenţă Piteşti: Ne-am înhămat la încă o muncă în plus. Dar din grijă pentru pacienţi şi din empatie faţă de ei am zis să solicităm sprijinul şi mă bucur că l am primt să avem aici aproape şi aceste paturi.
După ce va fi extinsă şi racordată la utilităţi unitatea de terapie intensivă mobilă amplasată în curtea spitalului judeţean va aduce 12 noi locuri pentru pacienţii aflaţi în stare gravă
Unitatea va fi inspectată astăzi şi după ce primeşte avizul DSP puţinii medici de la spitalul judeţean o pot utiliza pentru a face ce ştiu mai bine: să salveze oamenii.
Doar în unitatea mobilă vor lucra 4 infecţionişti şi 12 asistenţi. Socoteala autorităţilor iese cu greu, fără zile de concediu sau weekend. Prefectura a început să caute specialişti chiar şi în străinătate.
Adriana Molfea, manager spital judeţean de urgenţă Piteşti: Nevoia stringentă este de infecţionişti. Pentru că jumătate din personalul meu de la infecţioase este la Mioveni. Chiar astăzi ne au cerut cei de la DSP să le detaşăm medici infecţionişti. Eu am spus că nu mai detaşez. Pentru că nu mai pot.
În Argeş, întreaga secţie de ATI pentru pacienţii COVID a spitalului Mioveni stă încă de la începutul lunii închisă din cauza numărului mic de medici.
Adriana Molfea, manager spital judeţean de urgenţă Piteşti: Sunt 2 medici la 100 de pacienţi. Cât să facă şi oamenii ăştia. Credeţi-ma, sunt foarte obosiţi
Emanuel Soare, prefect de Argeş: Există o presiune mare în Arges. Din cate stiu in acest moment paturile sunt pline. Avem nevoie de 4 medici noi pentru Mioveni, mai avem nevoie de doi medici ati pentru Campulung. Si sigur acesta este un numar minim fara de care nu putem functiona.
Două dintre cele patru unităţi mobile de ATI folosite în prezent în România au fost cumpărate cu sprijinul fundaţiei Mereu Aproape. Zilele acestea a fost semnat contractul pentru achiziţia celei de a 5-a, tot cu ajutorul fundaţiei. Unitatea va ajunge în ţară şi va putea fi folosită de medici peste aproximativ patru săptămâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰