Video Un singur elev cu rujeolă poate îmbolnăvi cel puţin 18 colegi. Epidemie de rujeolă după ce informaţiile false au scăzut rata de imunizare
Este epidemie de rujeolă la nivel naţional. Sunt peste 2.000 de cazuri în 29 de judeţe din ţară, iar spitalele sunt pline şi de adulţi. Speicaliştii spun că de vină sunt oamenii nu îşi mai imunizează copiii deşi vaccinul pentru pojar este gratuit şi intră în schema de vaccinare.
Numărul cazurilor de rujeolă creşte alarmant: sunt 2.000 de cazuri în toată ţara. Iar toţi cei internaţi acum cu forme grave, atât adulţi cât şi copii, nu sunt vaccinaţi.
Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş: Avem săptămâni bune cu o creştere clară, vorbim de copii indiferent de vârstă, nu sunt neapărat copii mici, dar e foarte interesant că şi adulţii tineri, cei care n-au trecut prin boală fac rujeolă, unii dintre ei au nevoie de internare, internarea înseamnă o formă medie, înseamnă complicaţii, complicaţii care pot fi pulmonare şi nu numai, pot fi neurologice.
Rujeola este una dintre cele mai transmisibile boli ale copilăriei. Practic, 90% dintre cei nevaccinaţi, care intră în contact cu o perosană infectată se vor îmbolnîvi în mai puţin de 4 zile. Astfel, într-o clasă de aproximativ 25 copii nevaccinaţi, cel puţin 18 vor face pojar dacă unul singur e bolnav.
Mamă: Da, e vaccinat dar nu ştiam că e epidemie.
- Rafila explică ce înseamnă declararea epidemiei de rujeolă în România: Lumea trebuie să ştie că este o...
- Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național: Sunt 2.000 de cazuri în 29 de județe
- Alertă epidemiologică de rujeolă la nivel global. În România, numărul cazurilor creşte de la o săptămână...
Numărul cazurilor de rujeolă creşte alarmant: sunt 2.000 de cazuri în toată ţara
Alexandru Rafila ministrul Sănătăţii: Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulțesc ne pune desigur probleme legate de sănătatea publică, rujeolă într-adevăr este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1‑3 la mie.
Primele simptome care îi pot alerta pe părinţi sunt febra foarte mare si apoi erupţia care apare după două zile.
Mihai Craiu, medic pediatru infecţionist: Sub 90% dintre copiii de o anumită vârstă dacă nu sunt vaccinaţi există suficient de mulţi candidați care să imprumute în colectivitate virusul respectiv. Deci trebuie să fim peste 90% iar pentru rujeolă chiar peste 95% vaccinați ca să nu apară izbucniri epidemice.
Rata vaccinării în România este de doar 78% cu prima doză şi de 62 % cu doză de rapel. Speicaliştii spun că oamenii refuză să se imunizeze din cauza informaţiile false care au circulat în anii de pandemie.
Rata vaccinării în România este de doar 78% cu prima doză
Alexandru Rafila ministrul Sănătăţii: Au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării. Una este împotriva infecției cu coronavirus, dar impactul este negativ în ceea ce privește aderență la vaccinare, noi avem această respnsabilitate să informăm populația.
Maria Rohnean reporter Observator: Principalele măsuri care vor intra în vigoare acum, după declararea epidemiei de rujeolă, sunt: vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, recuperarea de urgenţă a primei doze pentru cei cu vârsta cuprinsă între 1 an şi 4 ani şi recuperarea dozei de rapel pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani.
De asemenea, se vor desfăşura campanii de informare pentru a i convinge pe părinţi să şi vaccineze copiii.
Maria Rohnean reporter Observator: România a fost lovită crunt de o epidemie prelungită de rujeolă, din 2016 şi până aproape de finalul lui 2019, adică înainte de pandemie. 61 de copii şi tineri au murit din cauza pojarului în aceşti trei ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰