Video Un spital se poate transforma oricând într-o torţă, în România. Topul judeţelor cu cele mai multe clădiri care-i pun pe pacienţi în pericol
Oricând, un spital se poate transforma într-o torţă, în România. O recunosc chiar managerii. Clădirile sunt prea vechi, iar instalaţiile - supraîncărcate. Multe spitale funcţionează deşi nu au autorizaţie la securitate în incendiu. În topul judeţelor cu cele mai multe clădiri care-i pun pe pacienţi în pericol sunte Clujul, are 21, urmat de Bucureşti, cu 18. În timp ce Constanţa şi Braşov au fiecare câte 7.
- Spitalul Colţea, din inima Capitalei, este cel mai vechi spital din România.
- Nu are autorizaţie la incendiu din cauza uşilor culisante şi a ferestrelor din termopan.
Clădiri de spitale care pun pacienţii în pericol
Pericolul mocneşte în spitale. Aseară, un neon s-a ars şi a creat panică într-un salon de la secţia de terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală. Doi pacienţi au fost evacuaţi. Coincidenţa face că, în aceeaşi secţie, era internat şi unul dintre bolnavii care au scăpat din incendiul de la Matei Balş.
Fiorella Mitoiu, purt. de cuv. Spitalul Sf. Pantelimon: Nu a fost problemă de degajare de fum, de intoxicaţie cu fum.
Acum două nopţi, la Spitalul Universitar, un aparat care spăla podele a luat foc pe holul de la primiri urgenţe. Angajatul firmei de curăţenie s-a speriat şi a luat-o la fugă. Din fericire, în zonă nu erau pacienţi. Dar tragedii ca cele de la Piatra Neamţ şi Matei Balş se pot repeta oricând, în România.
Avem 1392 corpuri de spitale. Dintre acestea, 302 corpuri nu au autorizaţie de securitate în incendiu. În topul judeţelor cu cele mai multe clădiri de spitale fără autorizaţie sunt Cluj, Bucureşti, Constanţa şi Braşov.
Spital construit în 1704
Spitalul Colţea, din inima Capitalei, este cel mai vechi spital din România. A fost costruit în 1704. Nu are autorizaţie la incendiu din cauza uşilor culisante şi a ferestrelor din termopan.
Mircea Lupuşoru, manager spitalul Colţea: Ar trebui să fie ori în stânga, ori în dreapta, şi nişte uşi fixe, în caz de incendiu să poată fi deschise manual, nu acţionate doar electric. Pot exista situaţii în care să rămâi fără curent.
Iar asta i-ar bloca pe pacienţi în mijlocul incendiului.
Mircea Lupușoru, manager Spitalul Colţea: Clădirile şi instalaţiile elctrice sunt făcute şi raportate la nivelul anilor '60.
La Institutul Oncologic din Bucureşti, uşile de la Terapie Intensivă sunt prea mici şi, în caz de incendiu, o parte din pacienţii critici nu pot fi scoşi cu targa. Probleme sunt și la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.
Secția de ortopedie funcționează într-o clădire veche de 161 de ani. Conducerea spitalului a încercat să obțină autorizație de securitate la incendiu, dar a fost imposibil. Scara de evacuare în caz de incendiu trece prin blocul operator.
Problemele sunt multe în toată ţara
Mitrea Graniceru, preşedinte Sanitas Mehedinţi: Spitalul este din 1983. Şi la noi s-au facut verificari dupa incidentul de la piatra neamt. au venit, au vazut, au dat niste recomandari. Instalatiile au fost carpite
Un telespectator ne-a scris pe Fii Observator despre experienţa lui de acum un an, la Sectia de Oncologie a Spitalului Municipal Timişoara. A stat îmbrăcat cu geacă şi glugă, iar în salon se vede un reşou.
Potrivit legii, spitalele vechi pot funcţiona şi fără autorizaţia de securitate la incendiu. În cazul lor, autorizaţia este obligatorie doar dacă sunt făcute lucrări de modificare sau de schimbare a destinaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰