Antena Meniu Search
x

Video Haos pentru românii cu vacanţe în străinătate: Cine stă în carantină şi cine e obligat să se testeze. Pot cheltui și 500 de euro pe teste

Varianta Omicron aduce noi restricţii. Iar multe dintre ele îi afectează pe cei care se vor să plece sau să se întoarcă din străinătate. În funcţie de ţara din care vin, pasagerii care ajung în România vor avea nevoie şi de test PCR negativ, chiar dacă sunt vaccinaţi. In unele cazuri carantina devine inevitabilă. Asta inseamna haos si bani in plus pentru cei care şi-au rezervat vacanţe în străinătate.

de Lorena Rădulescu

la 06.12.2021, 20:25

Vezi și

Român: "Eu ajung miercuri, pe 15 decembrie, la ora 5 dimineaţa. Ştiu că trebuie să am un test PCR cu 48 de ore înainte, valabil, de intrare în România. Şi că voi intra în carantină 10 zile. Dar intru numai eu sau intru cu tot cu familie".

Denis e în Ghana şi plănuieşte să se întoarcă în ţară peste o săptămână. Doar că are multe întrebări şi puţine răspunsuri. 

Laurenţiu Rădulescu reporter Observator: În cazul în care vreţi să intraţi în România şi veniţi dintr-o ţară membru a Uniunii Europene, dar o ţară roşie, aveţi nevoie de un test PCR negativ. Chiar şi aşa veţi sta în carantină 10 zile. Dacă nu aveţi acest test, carantina se prelungeşte până la 14 zile.

Măsura este valabilă şi pentru zboruri cu escale. Iar din 20 decembrie, formularul de localizare va fi obligatoriu pentru toţi cei care intră în ţară. 

Pe acelaşi subiect

Raed Arafat, şeful DSU: Menirea lui este să ştim persoana respectivă unde o găsim în momentul în care ştim că este contact, că a fost expusă.

Noi restricţii, fără precizări 

Dacă testul PCR este pozitiv înainte de întoarcerea în ţară sunt două variante. Fie persoana respectivă merge într-un centru de izolare, fie cere ajutor de la ambasada României în acea ţară, dacă nu există un loc unde poate sta izolat.

Măsurile discutate în aceste zile îi obligă pe turişti fie să-şi amâne vacanţele stabilite în străinătate, fie să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru ele. Astfel, o familie de 4 persoane, ajunge să dea şi 500 de euro în plus pentru o vacanţă de iarnă, într-o ţară cu aceleaşi restricţii ca în România. Asta la un preţ mediu de 300 de lei per test. 

Mihai Chiriac - director vânzări centru de testare: Chiar începând de astăzi sunt anumite ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Elveţia, care au introdus testarea PCR obligatorie şi au fost câţiva pasageri puţin în dificultate chiar şi astăzi pentru că au venit cu două ore înainte de plecare şi nu au avut timp să facă testarea. Regatul Unit, de asemenea, vrea testare la 24 de ore, începând cu perioada următoare şi tot aşa. 

Austria, în schimb cere test PCR doar nevaccinaţilor. La fel şi Bulgaria. Totuşi, agenţiile de turism spun că încă sunt puţini cei care îşi anulează călătoria. Cei mai mulţi au de gând să plătească pentru teste. 

Româncă: Da, e păcat. Nu ar trebui să fie aşa. Ştiu că în Canada cetăţenii nu plătesc pentru testul ăla. Ne descurajează, dar nu avem ce să facem. Fiecare are treabă şi trebuie să plecăm. Mi se pare normal să plătească statul

În România, noile măsuri vor intra în vigoare după ce vor fi adoptate în şedinţa de Guvern. Tot în aceste zile se decide şi cum vor fi petrecerile de sărbători. Ministrul Sănătăţii a lăsat de înţeles că trecerea dintre ani poate fi sărbătorită în stradă, dar fără aglomerări mari de oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Haos pentru românii cu vacanţe în străinătate: Cine stă în carantină şi cine e obligat să se testeze. Pot cheltui și 500 de euro pe teste