Antena Meniu Search
x

Vaccinul anti-COVID administrat copiilor de 5-11 ani. Ce trebuie să ştie părinţii despre serul pediatric Pfizer

Miercuri, 26 ianuarie 2022, România a început vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Cei mici sunt imunizaţi împotriva coronavirusului cu doze pediatrice, special concepute, fiind aprobat exclusiv serul produs de Pfizer-BioNTech. Iată ce trebuie să ştie părinţii despre programare, compoziţia vaccinului, cantitatea administrată şi efectele adverse posibile. 

de Redactia Observator

la 26.01.2022, 17:28

- Inquam Photos / Octav Ganea

Imunizarea copiilor din categoria 5-11 ani a început miercuri, 26 ianuarie 2022, în 220 de centre la nivel naţional. Marţi, în România au fost livrate şi distribuite spre centrele de stocare 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech”Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă”, a transmis CNCAV.  

Vaccinul anti-COVID pentru copiii de 5-11 ani. Doza administrată

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile. Administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. Serul este conceput special în doză pediatrică şi are menirea de a preveni formele severe de boală, dar şi de a-i proteja pe cei vulnerabili din comunitate, explică Valeria Herdea, medic primar de medicină de familie, membru al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România. Vaccinarea este singura modalitate care poate reduce transmisibilitatea bolii şi incidenţa cazurilor severe, mai spune Dr. Valeria Herdea.

Reacţiile de după vaccinul anti-COVID sunt aceleaşi ca în cazul oricărui vaccin existent în schema de vaccinare gratuită. Cât despre miocardita care poate apărea în cazul copiilor după vaccinul anti-COVID, medicul explică faptul că în cazul oricărei alte viroze astfel de cazuri sunt mult mai frecvente decât după vaccin.

Pe acelaşi subiect

„Cel mai important lucru este că avem vaccin, gândiţi-vă că este dozat în aşa fel încât să fie o treime din doza vaccinurilor de la adulţi, dozat pentru vârsta 5-11 ani. Vine în forme de prezentare care permit păstrarea şi în frigidere la 2 grade Celsius, că poate fi administrat în centre de vaccinare sau la cabinetul medicului de familie, fiecare dintre părinţi să ceară informaţii de la personalul medical, ne dorim foarte mult să avem părinţi care în primul rând să se informeze, să înţeleagă de ce este important să prevenim o boală infecţioasă severă care ne-a pus la pământ doi ani, să ieşim din această pandemie”, afirmă medicul.

Vaccinul Pfizer este conceput pe baza tehnologiei cu ARNm (ARN mesager). Aşadar, folosește un fragment mic de cod genetic din virusul pandemic pentru a învăța organismul cum să lupte împotriva COVID-19 și să construiască imunitatea.

Cum pot fi programaţi copiii de 5-11 ani la vaccinare

”Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinţilor sau ale reprezentanţilor legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel naţional”, a transmis CNCAV. Harta centrelor de vaccinare este disponibilă AICI. Vaccinarea se poate realiza şi fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.  

Copiii cu vârste între 5 şi 18 ani vor putea fi însoţiţi de părinţi la vaccinare, iar aceştia vor primi o zi liberă plătită de la angajator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Vaccinul anti-COVID administrat copiilor de 5-11 ani. Ce trebuie să ştie părinţii despre serul pediatric Pfizer