Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vânzările de măști FFP2 și chirurgicale s-au dublat, după ce au devenit obligatorii și în aer liber

Cererea pentru măşti chirurgicale sau respiratorii de tip FFP2 a explodat în cazul a doi producători români, odată cu propunerea autorităţilor ca doar aceste două tipuri de protecţie să fie folosite, scrie ZF.

de Ana Maria Ghiarasim

la 07.01.2022 , 09:22

Vânzările pentru măştile FFP2 și chirurgicale s-au dublat, după ce au devenit obligatorii și în aer liber Vânzările pentru măştile FFP2 și chirurgicale s-au dublat, după ce au devenit obligatorii și în aer liber - Zuma Press / Antonio Pisacreta via Hepta

Şi creşterea galopantă a numărului de cazuri de COVID-19 din cauza variantei Omicron, mult mai contagioasă, îi deter­mină pe oameni să cumpere mai multe măşti, spun producătorii locali.

„Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore. Măştile chirurgicale au o permeabilitate mare şi facilitează utilizatorului o respiraţie uşoară, însă când vine vorba de o protecţie sigură împotriva COVID-19, cele mai eficiente sunt măştile respiratorii de tip FFP2 şi măştile FFP3. Măştile respiratorii sunt măşti de protecţie folosite înainte de pandemie în industrie şi au o mare eficienţă de filtrare la particula de 0,3 microni, deci la particula de COVID-19“, a explicat Vasile Ene, director general Eversted, potrivit Mediafax.

Până acum, şi măştile textile erau acceptate, însă acestea nu oferă nicio protecţie în faţa virusului, spun specialiştii.

Articolul continuă după reclamă

Măștile textile sau de plastic, interzise în spațiile publice

Pe acelaşi subiect

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat că nu există niciun fel de impunere cu privire la utilizarea măștilor FFP2, care sunt semnificativ mai scumpe, ci se dorește o ”uniformizare a utilizării măștilor medicinale”, în defavoarea celor textile și de plastic.

”Nu există niciun fel de impunere. Cine dorește poate utiliza și alte tipuri de măști mai scumpe, precum FFP2,​ însă e vorba de trecerea de la măștile textile, care sunt foarte puțin eficiente, la o trecere către uniformizarea utilizării măștilor medicinale, care sunt mult mai utile”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care continuă să poarte măști textile sau de plastic, Rafila a răspuns: ”Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care folosesc măști textile sau de plastic. (...) Cred că e o chestiune de bun simț. Ne gândim, discutăm despre sancțiuni”, a mai spus el.

Excepţiile de la obligativitatea purtării măştii de protecţie

Se exceptează de la măsura prevăzută următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

d) reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive”, se arată în hotărârea adoptatăî miercuri de CNSU.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Sănătate » Vânzările de măști FFP2 și chirurgicale s-au dublat, după ce au devenit obligatorii și în aer liber