Bărbat blindat cu măşti de protecţie, la procesiunea de Bobotează de la Constanţa - VIDEO
Mii de persoane au participat la procesiunea de Bobotează de la Constanţa, care s-a desfăşurat între Catedrala Arhiepiscopală până în Portul Tomis. Oamenii au respectat recomandările autorităţilor cu privire la prevenirea răspândirii coronavirus, însă unii şi-au luat măsuri extraordinare de protecţie.
Un bărbat a fost surprins la procesiunea de Bobotează de la Constanţa purtând mai multe măşti de protecţie. Având în vedere că la eveniment au participat mii de persoane, bărbatul şi-a luat măsuri extraordinare de protecţie împotriva Covid-19, conform imaginilor surprinse de reporterul Observator Andreea Filip.
Cu fes pe cap, dar în cămaşă cu mânecă scurtă, având în vedere vremea caldă la început de ianuarie, bărbatul a apelat atât la vizieră, peste care a lipit nişte ochelari de soare, cât şi la măşti medicale pentru a se proteja de coronavirus.
De Bobotează, se sfinţesc toate apele, casele şi chiar şi aerul. În multe zone din ţară, preoţii aruncă în apă o cruce de lemn, iar bărbaţii sar după ea, să o aducă înapoi. În toate bisericile din ţară s-a slujit Sfânta Liturghie. La Constanţa, 5000 de oameni au asistat la slujba organizată pe faleza din port.
De ce sunt aruncate cele trei cruci în mare de Bobotează
- Cine a recuperat cele trei cruci aruncate de Bobotează în mare. 5000 de oameni, la slujba de pe faleza din Constanța
- Preot din Bucovina, metodă neobișnuită să-i sfințească pe localnici de Bobotează: a mers prin sat cu un alai...
- Credincioșii s-au luptat pentru crengi de brad de Bobotează la Iași. Și-au sfințit mașinile cu aghiasmă mare....
În portul Tomis, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie a oficiat slujba de Sfinţire a apei. A aruncat trei cruci în apele mării. Prima cruce a fost recuperată de Victor, un salvamar, o alta de Albert, student la teologie, un alt tânăr, Vlad a recuperat a treia cruce, potrivit ziuaconstanta.ro. Se spune despre cei care recuperează aceste cruci că vor fi sănătoși și norocoși tot anul.
"Prevede cartea de suflet că se merge pe malul unei ape mari, iar noi aici avem cea mai mare apă din România, Marea Neagră. Simbolizăm şi noi venirea Mântuitorului Hristos la apa Iordanului De aceea şi aruncăm cele trei cruci în apa Mării, care simbolizează arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului." a explicat preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.
Preoţii spun că Aghiasma Mare sfinţeşte trupul, dar şi sufletul şi aduce multă binecuvântare în casele care sunt stropite. Ajută şi la vindecarea de boli, la eliberarea de patimi şi la alungarea duhurilor rele. Apa sfinţită se ia pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, adică timp de opt zile după Praznicul Bobotezei. La Constanța, 150.000 de sticle cu Agheasmă au fost pregătite pentru a fi înmânate credincioşilor.
Arhiepiscopia Tomisului a pregătit 150.000 de PET-uri cu apă sfinţită, ce vor fi oferite credincioşilor de Bobotează. La începutul acestei săptămâni, IPS Teodosie a declarat că dacă oamenii se vor înghesui de Bobotează, nu trebuie interpretat că aceştia sunt necivilizaţi, ci că râvnesc să intre cât mai repede în posesia agheasmei. Despre riscul răspândirii noului coronavirus în cazul aglomeraţiei de Bobotează, arhiepiscopul a afirmat că apa sfinţită nu infectează.
"Dacă vedeţi că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem, să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului că atunci când doreşte ceva foarte mult se grăbeşte să ajungă cât mai repede, nu interpretaţi ca o lipsă de civilizaţie sau de altceva această îmbulzeală. Şi în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii şi niciodată nu a făcut ordine. (...) Agheasma nu infectează, nu e periculoasă. Nici sfânta împărtăşanie, nici agheasma nu infectează şi noi nu avem o rată ridicată a infectărilor. (...) Dacă anul trecut au fost 10.000, sperăm să vină anul ăsta 20.000. Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulţi, noi nu îi numărăm, vin ei singuri, chemaţi de credinţa care îi aduce ştiind că vin să ia ceva de folos pentru tot anul şi pentru întreaga lor făptură şi pentru suflet şi pentru trup", a spus arhiepiscopul Tomisului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰